Klop i Milojević
Sport

Nazad na početak…

Drugi deo priče o savršenoj fudbalskoj oluji srpskih klubova ove jeseni

Klop i Milojević Klop i Milojević u grupnoj fazi Lige šampiona / Oli SCARFF / AFP / Profimedia
dec 23 2023, 21:44

Podeli

Prvu epizodu ove priče, pročitajte na OVOM LINKU.

Perfect storm (savršena oluja) – kombinacija većeg broja loših stvari koje se dogode u isto vreme, stvarajući najgoru moguću situaciju

Oksfordski rečnik

Kada fudbalska liga sa sredine UEFA lestvice krene ka vrhu, najčešće se uspon prekida odmah po ulasku u top 15, kada se u takmičenje uključi još jedan klub i svaki osvojeni bod vredi za petinu manje.

Srbija je krenula putem koji su ranije iskusili Hrvati, Danci, Česi, Šveđani, Grci, čak su i Turci u jednom trenutku potonuli, a situacija donekle podseća na čuveni rumunski slučaj. Istočni susedi su igrali samo jedno leto, ali kakvo. U sezoni 2005/06 su u Kupu UEFA tri bukureštanska tima – Rapid, Dinamo i Steaua – jedan za drugim krenuli na put preko 18 rivala, koji je dva doveo do međusobnog duela u samoj završnici.

Pred njima su pre grupne faze redom padali Sant Julia, Omonia, Vardar, Everton, Feyenoord, Vålerenga, da bi u grupnoj fazi sa po pet timova Rapid i Steaua osvojili prva mesta (iza ostali Hertha, Sampdoria, Stuttgart, Shakhtar, Rennes, Lens). Rapid je zatim izbacio Herthu i HSV, a Steaua Heerenveen i Betis, pre nego što je četvrtfinale donelo gradski derbi. Steaua je bila uspešnija, a zatim je protiv Middlesbrougha ispustila tri gola prednosti za plasman u svoje treće evropsko finale u dve decenije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price