Sport

Klopp i Red Bull, nema ničeg logičnijeg

Na čemu su se našli, ko šta želi da dobije, i kakve će biti posledice njihovog spoja?

/ Ilustracija VP / Profimedia
okt 24 2024, 05:52

Podeli

Kada su kompjuteri UEFA krajem avgusta određivali sudbinu 36 klubova koji će otvoriti novi format UCL, malo kome je za oko zapao meč koji će se igrati 23. oktobra od 18.45 na istoku Nemačke.

Druga dva kluba iz te zemlje, ona sa zvučnijim imenima i bogatijim tradicijama, imaju u istoj rundi adekvatne rivale – Dortmund će na Bernabeu, a Bayern veče kasnije na Camp Nou, pa je i Stuttgartovo gostovanje Juventusu bilo u drugom planu (mada su se Švabe pobrinule da iskoči u prvi).

Jedno neočekivano saopštenje dve nedelje pred utakmicu učinilo je okršaj na Red Bull Areni vrelim – Jürgen Klopp prekinuće svoju pauzu od “najmanje jedne sezone” da bi prvog januara preuzeo funkciju pod imenom Head of Soccer u grupaciji koju je stvorio gigant energetskih pića. Leipzig je tako sasvim iznenada dobio Der Kloppiker? El Kloppico? Igrajte se sami.

Svet je očigledno bio nespreman za takvo nešto, o čemu svedoče reakcije pune žuči, kao da se radi o balkanskoj košarci, a ne elitnom fudbalu. Organizovani navijači oba njegova nemačka kluba proglasila su ga bez uvijanja izdajnikom, dok su oni sa Merseysidea bili tek nešto blaži.

Red Bull fudbal nije tu da reklamira proizvod, i to je tačno mesto na kojem njegovi brojni kritičari potpuno maše poentu, već stil života

Shodno preovlađujućoj tendenciji u sportskim mainstream medijima, svu pažnju odnela je ta okolnost, da je dojučerašnji miljenik stadionske levice i njihovih istomišljenika u novinarskim ložama ne samo prešao na stranu krupnog kapitala, nego upao u zagrljaj njegovom najekstremnijem  predstavniku u modernom evropskom fudbalu.

A zapravo, ovo je jedna od onih situacija koje kada se dogode, jedina ispravna reakcija je: pa da, nisam razmišljao o tome, ali kada sada pogledam – totalno ima smisla.

Klopp je karijeru napravio na energičnom i beskompromisnom fudbalu, što je potpuno u skladu sa politikom sportskog ogranka Red Bulla, redovno dovodio igrače koji su prošli kroz RB sistem, a neretko su i igrači i treneri išli i u kontra smeru. Jednostavno, radi se o veoma kompatibilnim pogledima na sport, do te mere, da bi upravo JK bio najlogičniji izbor za trenera RBS ili RBL, da nije išao nekoliko sezona ispred njih.

Sve oko ovoga dogovora je zapravo totalno logično – Klopp je dobio funkciju generalnog kontrolora ideologije, koja veoma odgovara tački u karijeri na kojoj se nalazi, bez zaduženja pored terena, ali uz free pass za svlačionicu i medije, dva mesta na kojima se oseća najbolje i gde se puni energetski (pun not intended).

I kao trešnjica na vrhu – ako se Nagi odluči da u dogledno vreme, 2026. ili neke kasnije godine, uprazni klupu Nemačke, specijalna klauzula ostavlja otvorena vrata da Klopp sedne na vrh piramide u svojoj zemlji. Kad mu je već Bayern sticajem okolnosti izmakao, je li.

Zato ćemo se u ovom tekstu baviti stvarnim temama: na čemu su se našli RB i JK, ko šta želi da dobije, i kakve će biti posledice njihovog spoja?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price