Ja Morant
Sport

Hej Dža, nisi gangster

Kako je nosilac novog NBA talasa u bundi od nerca i sa repetiranim pištoljem izmafijašio sopstvene izglede o velikoj karijeri. Kako će se izvući?

Ja Morant Ja Morant / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
mar 07 2023, 13:36

Podeli

„Mama ne brini za sina, samo malo fleksa i gasira.“

Balkanska muzika odzvanja sa zvučnika u Dalasu, u Portlandu, u Denveru, mogla je da se čuje i u drugim halama, kada Babo Bereta prospe tuce trojki u koš protivnika, ali malo kojoj hali i malo kom timu bolje pristaje od Memfis Grizlisa. Bunde od nerca, kajle od ko zna koliko karata i grama, lambo drečavih boja i stav kao da ih mafija čuva. Ili da su mafija lično. Tako svlačionica Grizlisa izgleda kao scenografija za spot neke od najvećih zvezda balkanskog trepa. Ne originalnog, američkog, jer postoji jasna razlika. Prstohvat – ili kako kažu u britanskim kuvarima suspicious of salt – suspicious of kič u gengsta principu. Neuverljivo je.

Takav kontekst izgrađen u i oko drugog tima Zapadne konferencije, koji izgleda kao da je spreman da se sa svima dohvati „na ruke“ – samo je pitanje koga bi, uz sav gas, na ruke i dobili – mogao bi da nanese veliku štetu prvoj zvezdi ekipe i jednoj od prvih zvezda budućnosti čitave lige.

Ovo je priča o čoveku koji je za kratko vreme u ligi uspeo da na postavu izvrne sve njene najbolje defanzivce i njen socijalni princip, izvrćući na kraju svoj lik ruglu.

Hej Dža…

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price