Sport

Djeca iz uvala grada muzeja i kontrafaul Lannistera

Da postoji poetska, kad božije pravde već nema, finale bi se igralo u Gružu, gdje i pripada

Hrvatsko srebro / Profimedia/ IMAGO/Jerko Grubisic / imago sportfotodienst
jan 17 2024, 16:14

Podeli

Kako znate, a da nije u pitanju nogomet, da se u Hrvatskoj održava neko veliko sportsko natjecanje? Tako što svaki put kada kadar TV prijenosa pređe na izbornika, tik iza njega onako, sasvim slučajno, stoje smješteni premijer i barem nekoliko njegovih suradnika. Nimalo subliminalno se tako premijer Andrej Plenković, u tzv. superizbornoj godini, postavio u prvi red zagrebačkog bazena Mladost i s pozicije – pogodne više kakvom analitičaru vaterpolskog izbornika Ivice Tucka – pratio uzbudljivu završnicu Europskog vaterpolskog prvenstva. Sve i da imate problema s pozornošću, i da nekim čudom ne znate kako hrvatski premijer izgleda, provladini bilteni su se pobrinuli da vam daju do znanja kako je premijeru stalo do hrvatske obrane europskog zlata. ‘Dupini u finalu!’, vrištao je veliki naslov jednog dnevnog lista nakon hrvatskog slavlja protiv Mađarske. ‘I premijer pjevao s publikom ‘Lijepa li si’, gdje ga je naslovna fotografija prikladno zabilježila u čvstom zagrljaju s izbornikom, vjerojatno tik prije nego što je – valjda, prema ‘izvještaju’ – zdušno zaorio kontroverzni hit Marka Perkovića Thompsona.

Elem, takve scene su tako očekivane, još otkako je sensei Franjo ukazao na važnost sporta i štekanja sportu, toliko da za njegovog doba nije bilo neugodno na tribine doći u vrhovničkoj uniformi. Ali, jedan drugi detalj s ovog nes(p)retno izgubljenog finala protiv Španjolske upao je u oči gledateljima: bilo je to taman kada se susret prelamao užežin zadnje četvrtine, i kada se činilo da je Loren Fatović prekrasnim dalekometnim projektilom Hrvatsku ipak pogurao ka obrani titule europskog prvaka. Na tribini su tada režiseri locirali jednu malu, euforičnu grupicu, koja je u rukama ponosno prostrla veliki transparent na kojem je pisalo ‘Gruž’, uz ono što se – barem u tih par sekundi – činio i popratni pejsaž kultnog dubrovačkog naselja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price