Nova reprezentacija Srbije
Sport

Šta je „nova normalnost” srpskog (nad)nacionalnog sporta?

Šta se promenilo u načinu razmišljanja? I u objektivnim okolnostima? Ovo je priča o jednom od „malih sportova” koji je rodio divove

Nova reprezentacija Srbije Nova reprezentacija Srbije / Albert ten Hove/Orange Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia
jul 31 2023, 05:00

Podeli

Nema šanse da se ne sećate te izjave.

„Pa ne, rekao sam ovoj vašoj televiziji isto. Ovo što ste vi uradili sa ovom organizacijom, to je sramota. Pustili ste sa 20 policajaca ovde da divljaju divljaci. Šta? Šta hoćete da vam kažem? Naše ne puštate na granici da uđu. Kad je košarka bila – naši su divljaci. Evo ko su divljaci, vi i ovi Hrvati”, rekao je Aleksandar Šapić u kameru slovenačke televizije ogrnut srpskom zastavom sa četiri ocila.

Netom pre toga završena je tuča započeta sa poslednjom sudijskom sirenom, kojom je označen kraj finalne utakmice Evropskog prvenstva u Kranju. Reprezentacija Srbije i Crne Gore (iako će na svim grafikama i kapicama pisati YUG) pobedila je Hrvatsku 9:8, nakon preokreta i tribine ispunjene hrvatskim navijačima su proključale. I pre utakmice staklene flaše su pucale pored klupe reprezentacije koja je stajala mirno uz Hej Sloveni, a nakon preokreta izgubljena je kontrola. Dogovor reprezentativaca SCG bio je da, ako im navijači priđu, uskoče u bazen i tu prebace težište tuče. Uz njih su, rame uz rame – obraz uz obraz, sic! – stajali reprezentativci Hrvatske.

Bilo je to jedno od onih prvenstava koje je obeležilo karijeru čitave „eksperimentalne generacije” naše vaterpolo reprezentacije. Jedno od takmičenja kojima je potvrđeno da vaterpolo nije nacionalni, već nadnacionalni sport i kojim je visoko postavljena letvica kvaliteta i očekivanja – tako da nikada ne bude spuštena.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price