Psihosomatika
Psihologija

Zašto ne valja da “ćutiš i trpiš”?

Bes se ovde kulturološki uvek "gutao" što je onda i proizvelo to da neko može da ostane dobar samo ukoliko ga sve boli

Psihosomatika Ne želimo da dajemo mnogo a ne dobijamo dovoljno zauzvrat, ne znajući često ni šta je ono što je potrebno da dobijemo / Ilustracija Freepik
dec 25 2023, 05:00

Podeli

Kada telo kaže “ne”? Psihosomatika je u poslednjih par godina popularna tema baš zbog povećanja psihičkih i fizičkih tegoba a i zbog one navedene pretpostavke da svi moramo biti srećni i bez bolova. To je termin koji predstavlja kantu za otpatke za sve one simptome koje medicina ne zna u koju kategoriju da smesti.

To obično izgleda tako što vam doktor kaže da vam je to do stresa, i da smanjite stres, a vi pojma nemate ni šta to znači, ni kako se to smanjuje.

Suština je u tome što smo u našoj kulturi odvojili psihu od tela, te se prema telu ponašamo kao prema mašini – nečemu što nije deo nas. Sa druge strane, psihu tretiramo kao sopstveni identitet.

To je potpuno pogrešno. I telo i psiha su deo nas i nisu dve odvojene celine. Naši telesni procesi čine nas, isto kao što ih čine i moždani procesi. Međutim, zbog ovog dualizma je postalo popularno da se svi fizički problemi smatraju “stvarnim” a psihički nečim što mi izazivamo i za šta smo krivi. To dovodi do toga da je telesno ispoljavanje simptoma često jedini način da se zaštitimo od stvari koje ne želimo ili nas muče.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price