Kako da izgradite dobar život Psihologija

Zašto je prijateljstvo između polova i dalje tabu tema?

Ključni izazov odnosi se na izlaženje na kraj sa stavovima okoline, koja često ume da bude nepoverljiva prema muško-ženskom prijateljstvu

/ Image by pikisuperstar on Freepik
jan 07 2024, 09:46

Podeli

Tokom snimanja podkasta „Otvoreni razgovori“ razgovarala sam s Milanom Damjancem, konstruktivističkim psihoterapeutom, o muškarcima danas. Najviše smo se, naravno, zadržali na tome kako se muškarci snalaze u partnerskim odnosima s obzirom na promene u rodnim ulogama. Među faktorima koji predstavljaju prepreku za izražavanje emocija kod muškaraca Milan je istakao jedan koji mi je bio posebno zanimljiv.

Mnogi „dobri momci“ imali su nekad najbolju drugaricu u koju su zapravo bili zaljubljeni, a kada su joj otkrili svoja osećanja, ispostavilo se da ona nije mogla ili htela da ih uzvrati. To je učinilo da potvrde ili razviju strah od odbacivanja od strane žene sa kojom imaju duboku emotivnu vezu, te zaključe da niti u partnerskom odnosu ima mesta prijateljstvu, niti je prijateljstvo sa ženom uopšte moguće.

Kakva strašna priča, pomislila sam. Nikad ranije nisam razmišljala o muškoj perspektivi u priči o propalom muško-ženskom prijateljstvu, iako sam se i sama, kao većina žena u nekom trenutku, našla u toj prilično neprijatnoj sceni objašnjavanja dobrom drugu zašto veza ipak nije opcija. Znam i za primere žena koje su se zaljubile u svog prijatelja, ali svakako ne s tako dalekosežnim posledicama da nakon toga izgube veru u prijateljstvo između polova ili u emotivnu razmenu u vezi uopšte.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price