Oksikontin
Zdravlje

Nešto protiv bolova: Istina o oksikontinu, leku koji je razorio Ameriku

Dok je zloupotreba lekova nešto što se uglavnom pripisuje onima koji ih piju, u ovoj priči je obrnuto – farmaceutske kompanije, doktori i naučnici su ti koji su zloupotrebili jedan lek

Oksikontin Oksikontin / Freepik/Velike priče
avg 19 2023, 05:00

Podeli

Bol. I razumevanje bola. Sve ljudsko ponašanje u osnovi se sastoji od dve stvari: bežanja od bolova i jurnjave prema užitku. To je ciklus. Beži od bola, juri prema uživanju. Bol, uživanje, bol, uživanje. Ponovo i ponovo. To je krug našeg postojanja. Sama suština onoga što znači biti čovek, biti živ. Ali ako se pozicioniramo tačno između bolova i uživanja… Ako postanemo čuvari svima koji žele pobeći od bolova… Tada smo promenili svet…, tako je razmišljao, makar naglas, Ričard Sakler koji će ući u istoriju kao čovek koji je verovatno navukao najviše ljudi na tablete protiv bolova i koji je odgovoran za njihovu smrt.

Njegova kompanija Perdju farma (Purdue Pharma) razviće jedan od najjačih opioidnih analgetika na tržištu tvrdeći kako je potpuno bezbedan. Reč je o kontroverznom leku oksikodon(OxyCodon ili u SAD – OxyContin), narkotiku druge kategorije koji je stvorio epidemiju opioidske zavisnosti u kojoj je oko pola miliona Amerikanaca u poslednje dve decenije umrlo. Jedini aktivni sastojak leka je oksikodon, hemijski rođak heroina koji je do dva puta jači od morfijuma a veliki broj navučenih na ovu tabletu prešlo je potom na heroin. Priča o “tableti protiv bolova” je ispričana kroz Netflixovu seriju “Painkiller”, baziranu na knjizi “Pain Killer” Barija Majera i članku iz Njujorkera “Porodica koja je izgradila carstvo bola” Patrika Radena Kifa; pre toga, i na mreži Disney+ izašla je serija “Dopesick” koja govori o istim događajima iz nešto drugačijeg ugla.

To jeste priča o bolu, fizičkom i psihičkom i onom kad nekog izgubiš zbog zavisnosti, o smrti, o prevari, novcu, piramidalnoj šemi, pravoj farmaceutskoj mafiji, ogromnom gubitku, odgovornosti… I sve to u ime zdravlja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price