Zaljubljeni zec
Psihologija

O čemu pričamo kada pričamo o ljubavi

Ovog februara, tokom "nedelje ljubavi", poklonite posebnoj osobi pretplatu na Velike priče po posebnoj ceni

Zaljubljeni zec / Ilustracija Velike priče
феб 14 2024, 05:50

Podeli

Nije slučajno naslov ovog teksta – i onoga što se u njemu krije – naslonjen na Karvera. Karver je čovek koji je pisao Velike priče (možda ne obimom, ali značajem i rečenicom), i koji je često pisao o ljubavi.

Nemamo Karvera, ali imamo mnogo velikih priča. A ima ljubavi, taman kao i priča, ovakvih i onakvih, samo im je nešto zajedničko.

Vidite, ljubav je pomalo kao ljubav prema čitanju. Kada prođe zaljubljenost – to su, recimo, klikbejt naslovi, oni tekstovi sa velikim naslovima i velikim obećanjima unutar kojih nema ničega (“samo jedno… ništa”, rekao bi jedan drugi pesnik) – često ne ostane ništa. Ali kada nastupi ljubav – to su veliki tekstovi, pardon velike priče, koje pišu najbolji novinari, autori, pisci, psihoterapeuti, o kulturi, o društvu, o politici, o duši i, što da ne, o ljubavi – to je potpuno druga stvar.

Kada je pre nekoliko godina izbila pandemija, ne ponovila se, bilo je mnogo onih koji su shvatili šta je pravi odnos: da imaš s nekim najbližim milion tema, da možete da razgovarate bez stanke i zadrške, da možete da ispričate jedno drugom nešto zanimljivo što ste čuli, ili neki stav, dobro argumentovan, koji vas je iznervirao.

Ako jedna veza, i odnos, izdrže tu probu, onda su stvarno veliki.

Velike priče su već skoro godinu dana tu da vam pomognu. Pre svega da se ne odljubite – u medije, jer ima medija, taman kao i ljubavi, ovakvih i onakvih – a i da ne prestanete da volite da čitate.

Da pronađete nove teme, nove autore, nove vidike; da imate o čemu da pričate uz večeru ili prvu jutarnju kafu, da imate šta da slušate (eto, na primer, naše podkaste) tokom dugih vožnji ili putovanja. Da nekom poklonite vreme i nešto važno.

A kad smo kod poklona, u ove dane kada vas na svakom skrolu očekuju crvene ruže, donji veš ili flaše pića (ništa protiv, ali nije poenta jednom darivati), za sve one koji vole velike priče i koji će tek zavoleti Velike priče spremili smo specijalnu ponudu.

Ovog februara, tokom “nedelje ljubavi”, poklonite posebnoj osobi pretplatu na Velike priče po posebnoj ceni, i svakog jutra na prvom regionalnom sajtu sa pretplatom čekaće vas novi veliki i aktuelni tekstovi iz svih oblasti.

Sasvim dovoljno, zar ne? Ili kako je jednom napisao Rejmond Karver: “Probudio sam se danas sa žarkom željom da ceo dan samo ležim i čitam.”

Pretplatite se na Velike priče

Ako ste već pretplatnik, darujte nekome poklon koji se otvara svaki dan 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani, pročitali ste 1 besplatan članak.
Da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price