Menjaža
Psihologija

Menjaža sličica je čista sreća

Nije samo ljubav prema detetu ili unučetu ta koja nagoni ljude da se skupe i menjaju duplikate, to je ljubav prema mladosti i detinjstvu

Menjaža Postoje i duplikati koje gajimo jer nismo u stanju da rešimo svoju neodlučnost / Ilustracija VP
jul 08 2024, 05:00

Podeli

U srpskom jeziku je skraćenica, neponovljiva, za događaj koji se odvija prvenstveno ispred beogradskog hotela „Moskva” kada se u svetu dešavaju velika takmičenja. Ovakva takmičenja su uvek praćena izdavanjem albuma sa sličicama učesnika, zemljama, grbovima, zastavama i sl., i ima veliku tradiciju. Od ovih albuma, tj. sličica, profitiraju svi: oni koji ih prave, ali i oni koji ih skupljaju. Prvi zarađujući, drugi stičući imovinu od neprocenjivog značaja za buduća pokolenja. Jer ko je taj koji nikada nije skupljao sličice? Ako ih nije skupljao, nije ni postojao.

Nekada su se skupljale lutkice od papira koje su isecane iz dečjih novina, sve sa haljinicama koje su se stavljale na njih uz pomoć malih nastavaka kojima su se zakačinjale na poleđini. Pa ko je imao duplikat, mogao je da nađe ono što nema. Pa su se menjale salvete. Znam žene koje su za svoju svadbu iznele svoje brižljivo sačuvane salvete. Neki gosti su bili privilegovani pa su dobili one, tzv. „japanske” salvete, prozirne, kao od gaze ili najlepšeg tila. Trebalo je to sačuvati. Menjali su se duplikati poštanskih maraka, značaka, sličica „Životinjskog carstva”, klikeri. Ko je šta imao i nudio za zamenu.

Tako, čim krene veliki događaj, počnu da se okupljaju ljudi različitog porekla, godina, statusa, izgleda, motiva. Svi sa gomilom sličica, to su uglavnom duplikati, a neki i sa spiskovima nedostajućih sličica. Uglavnom su nešto malo stariji od dečaka, prvenstveno dečaka, kojima su došli da pomognu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price