Kako da izgradite dobar život Psihologija

Kako da znaš da je neko prava osoba za tebe?

43. epizode podkasta Kako da izgradite dobar život, o nekim pitanjima koja treba da postavimo

/ Image by Freepik
феб 17 2024, 05:00

Podeli

Dan zaljubljenih je za nama pa je sve u znaku ljubavi i zaljubljenosti. A da bi to funkcionisalo dobro, trebalo bi odabrati „pravu“ osobu. E tu dolazimo do teme 43. epizode podkasta – a to je kako da znamo da je neko dobar za nas, da je emocionalno dostupan, i koja su to ključna pitanja koja treba da postavimo sebi i toj osobi. Pa možda čak i na prvom dejtu. O tome razgovaramo sa psihoterapeutkinjom Miom Popić.

Koja su to pitanja, da li uopšte postoji tako nešto kao spisak pitanja za prvi sastanak? I šta ako se zbunimo kako to ume da bude kad smo zaljubljeni, i ko još razmišlja o pitanjima, neki i ne pričaju mnogo :).

Šta znači kada je neko emocionalno nedostupan, kako se ponaša ta osoba, kako to prepoznati?

Iako smo učeni da se suprotnosti privlače, nauka o ljubavi kaže suprotno. Dakle, jedna od prvih zelenih zastavica je razumevanje da vi i vaš potencijalni partner na sličan način vidite svet.

Šta su crvene a šta zelene zastavice, odnosno loši i dobri signali po kojima prepoznajemo da li je neko odgovarajući partner za nas? I šta ćemo sa tim što se zbog zaljubljenosti ne ponašamo „po pravilima“ iako se vide sva upozorenja da nešto nije u redu, ali mi nećemo to da vidimo.

Ko su ti emotivno dostupni ljudi? Zašto ne postoji nigde priručnik i za njih pa da znamo koga tačno treba da potražimo? Stvar je naravno kompleksnija od toga da može da stane u priručnik.

Zašto je važno da se zapitamo koliko smo emotivno dostupni sebi samima? Šta je to što nam treba i kako da znamo da se osećamo bezbedno? I da smo pored osobe koja je dobra za nas.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price