Psihologija

Da šefu, da majci, da supružniku, da prijatelju. I onda?

Kad udovoljavaš drugima, a zapostaviš sebe

/ Image by pch.vector on Freepik
dec 07 2023, 05:00

Podeli

Sećate se Džima Kerija kao bankarskog službenika u filmu “Yes Man”, kome sreća okrene leđa čim počne da govori “ne”? Ovo je priča o suprotnom: o tome da kada stalno govorite “da”, to krene da se okreće protiv vas. Da, takvi ljudi postoje, i nazivamo ih onima koji udovoljavaju drugima.

Istina je da uživamo u altruizmu na određenom nivou, bar većina ljudi. To je nekako usađeno u nas, deo je ljudskosti, da se osećamo lepo kada se nađemo drugom biću.

Zapravo, svi vole da su u društvu prijatnih, poverljivih, ljubaznih osoba koje su spremne da vam pomognu, da vam se nađu, a da ništa ne traže zauzvrat. I logično je da želimo da smo i sami takva osoba. Istraživanja čak pokazuju da ta vrsta “prijatnosti” i udovoljavanja – osobina ličnosti povezana s altruizmom i saradnjom, može da doprinese uvećanju radosti i samopouzdanja, kao i razvijanju društvenih veza.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price