J. B. Pritzker
Pronađeno u prevodu

Milijarder, hotelijer, progresivac… predsednik?

Guverner Ilionisa, J. B. Pritzker, uspeo je da pokrene vladu te savezne države uprkos tome što je beskompromisni liberal. Da li bi to moglo da se prelije i na nacionalni nivo?

J. B. Pritzker J. B. Pritzker / Ilustracija Velike priče
nov 08 2023, 05:00

Podeli

U predgrađu Čikaga, jednog sunčanog jesenjeg dana, J. B. Pritzker, koji se nalazio na putu ka ponovnom izboru za guvernera države Ilinois kao demokrata, kucao je na vrata građana i promovisao svoju politiku. Republikanci su bili nepobedivi na guvernerskim izborima u okrugu DuPage od 1932. godine, dok se Pritzker nije pojavio. Vozio je petogodišnjakinju na biciklu i vikao “Volim Ratove zvezda!” dečaku koji je nosio majicu Luka Skajvokera, smešeći se i šaleći se dok je obilazio kuće u svom okrugu.

Na dan izbora, Pritzker je pobedio u okrugu DuPage sa petnaest poena razlike, a Deb Conroy postala je prva demokratkinja izabrana za predsednicu okružnog odbora u poslednjih sedamdeset i pet godina. Šta se promenilo? 

Snažna demokratska kampanja na terenu, nepopustljivi kandidati Republikanske stranke i odlučni pristupi pitanjima abortusa i oružja – dva pitanja zbog kojih su građani nekada glasali za republikance. “Kada je Vrhovni sud poništio pravo na abortus, to je zaista privuklo pažnju javnosti”, rekla Deb Conroy, objašnjavajući da su umereni republikanci snažno prešli na stranu demokrata. “Oni koji nisu prešli, bili su okoreli desničari i ljudi koji su podržavali Donalda Trampa”, rekla je. Tu je bio i Pritzker, koji je prenosio brzu, progresivnu i očigledno dobru poruku koja, kako veruje, može da odvede demokrate do pobede širom zemlje u novembru 2024. godine.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price