Kafa
Kafa Kafa / Freepik/Velike priče

Koliko kofeina je previše?

Preporučena dnevna granica kofeina iznosi oko 400 miligrama, koliko otprilike sadrži četiri ili pet šoljica kafe

jan 30 2024, 15:53

Podeli

Koliko su Panerine charged limunade zaista moćne? Toliko da se u nekoliko minuta od uzimanja prvog gutljaja vid izoštrava, dlanovi znoje, a sva ona mim poređenja ovog pića sa drogom dobijaju smisao, eto koliko.

Panerina charged limunada sadrži više kofeina od običnih energetskih napitaka, i “umešana” je u dva smrtna slučaja. Iako je oboje ljudi koji su pre smrti konzumirali ovu limunadu umrlo zbog zdravstevnih problema i osetljivosti na kofein, u poslednoj, trećoj tužbi koja je ovog meseca pokrenuta protiv proizvođača navodi se da je napitak izazvao trajne srčane probleme kod pre toga zdravog 27-godišnjaka. Nakon druge smrti, Panera je kategorički odbacila ideju da je piće dovelo do nemilog ishoda, ali je u svetlu optužbi ipak dodala upozorenja o piću i smanjila sadržaj kofeina.

I naravno da je Panerina charged limunada pokrenula dobro staro pitanje: koliko je kofeina previše? Jednostavan odgovor ne postoji. Smatra se da je konzumacija kofeina korisna jer neretko povećava budnost, produktivnost, pa čak i pospešuje raspoloženje. Međutim, postoji ta granica nakon čijeg prelaženja konzumiranje kofeina može izazvati i veoma negativne posledice. Problem je što je definisanje te granice praktično nemoguće.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price