Njujork
Njujork Njujork / Freepik/Velike priče

Kako je Njujork kenselovao Airbnb

Neka od atraktivnijih mesta za život poput Menhtna i Bruklina postaju preopterećena objektima za kratkoročno iznajmljivanje

sep 08 2023, 09:15

Podeli

Tekst koji je objavio Wired za Velike priče priredio je Vukašin Karadžić.

Gustina ponuda na mapi sajta Airbnb će ubuduće nad Njujorkom biti sve manja, jer je „Lokalni zakon 18“, koji je od prošlog utorka na snazi, doneo nova pravila za funkcionisanje Airbnb-a i drugih kompanija za kratkoročno izdavanje apartmana.

Prošli su dani elegantnih stanova u centru grada opremljenih za devojačke i momačke večeri, udobnih dvosobnih i trosobnih stanova za nešto imućnije porodice, kao i višekrevetnih soba veličine „dva sa dva“ za turiste nešto plićeg džepa. Iako je rad Airbnb-a i dalje dozvoljen, vlasnici apartmana novi zakon doživljavaju kao de facto zabranu.

Od sada će svi domaćini biti dužni da svoj objekat registruju i uredno prijave gradskim vlastima. Oni će morati da budu prisutni tokom trajanja zakupa, moći će samo da iznajme apartman u kome žive i neće smeti da prime više od dva gosta. Uz to će morati da ispune čitav niz drugih, kako kažu, besmislenih uslova koji ne samo da ograničavaju njihov rad, nego ga čine nemogućim.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price