Javni stanovi
Javni stanovi Javni stanovi / Ilustracija/Velike priče

Zašto nam svima trebaju javni stanovi (i ako nismo socijalni slučajevi)

Kada u isto vrijeme rastu i ponuda i potražnja i cijene... Zašto svoj novac čovjek radije ne bi, umjesto u dugogodišnji kredit i krvničke kamate za betonske zidove, uložio u nešto što mu je bliže i privlačnije?

mar 18 2023, 06:46

Podeli

Moj stric A., mlađi očev brat, pola je stoljeća živio u Mariendorfu, predgrađu Berlina (u prvom poluvremenu, jasno, samo Zapadnog, a u drugom cjelovitog), na dvadesetak minuta vožnje autom od Friedrichstrasse i čuvenoga Checkpointa Charlie. Promijenio je nekoliko stanova u tom kvartu, a svima je bilo zajedničko to što su bili u vlasništvu – grada.

Moji prijatelji, bračni par B. i F. (ona Splićanka, on Bordožanin), žive već više od dva desetljeća u Parizu, u jednom od onih rubnih arondismana, ali samo na pola sata (uključujući i presjedanje) podzemnom željeznicom do stanice Cité i potom još stotinjak koraka do katedrale Notre Dame. Ni njima to nije prvi zajednički stan, ali i onaj prethodni, prije no što su dobili djecu, bio je, baš kao i ovaj sad, u vlasništvu – grada.

Ako sam vas slučajno naveo na krivi put, evo, odmah vas vraćam na pravu trasu: ne, ni stric niti prijatelji nisu nikakvi socijalni slučajevi. Dapače, A. je bio vrhunski plaćen restoranski kuhar, kasnije i ugostiteljski menadžer, a B. i F. su poslom nešto bliži mojoj strani spektra, oni kuhaju riječi i eksperimentalno-filmske kadrove, ali zarađuju sasvim dovoljno da ih se može smatrati građanskom srednjom klasom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price