Tvrđava Evropa
Pronađeno u prevodu

Kako će nova politika azila učiniti EU još nedostižnijom tvrđavom

Nova evropska politika o azilima trenutno se razvija između Tunisa, Brisela, Rima i Berlina

Tvrđava Evropa Tvrđava Evropa / Illustronaut / Alamy / Alamy / Profimedia
avg 08 2023, 05:00

Podeli

Srce evropske politike azila ovih dana bije u raskošnoj predsedničkoj palati Palais de Carthage, smeštenoj na obali Tunisa. Najugledniji svetski političari redovno uživaju u blagodetima božanstvenog pogleda koji se iz nje pruža na Mediteran, ali nije oduvek bilo tako; januara 2011, dok je arapsko proleće još uzimalo zamah, u istu tu palatu upali su vojnici.

Danas, palata je okupila predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, italijansku premijerku Đorđu Meloni, francuskog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanina, holandskog premijera Marka Rutea i nemačku ministarku unutrašnjih poslova Nensi Faeser, i svi oni sjatili su se u Palais de Carthage kako bi odali počast predsedniku Tunisa Kajsu Sajedu.

Razlog zbog kog je većina vodećih evropskih političara prešlo Mediteran jeste činjenica da su članice Evropske unije konačno, nakon godina i godina borbi koje su pretile da je rasparčaju, postilge kompromisni sporazum o azilu. Dve direktive protežu se na nekoliko stotina stranica, a u njima se takođe navode i obaveze mediteranskih zemalja nečlanica kao što je Tunis. Evropski lideri u Kajsu Sajedu vide čoveka koji bi mogao da im pomogne u rešavanju problema sa izbeglicama, pa su se baš zato u Tunisu i okupili.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price