NLO
Pronađeno u prevodu

Istina je negde u okeanu

Avi Loeb sa Harvarda veruje da je na putu da dokaže postojanje vanzemaljskog života. Njegove kolege naučnici su skeptični...

NLO NLO / Velike priče/Michael Herren on Unsplash
jul 31 2023, 05:00

Podeli

Tekst iz Njujork tajmsa za Velike priče priredio je Ognjen Terzin.

Dana 8. januara 2014. godine, svemirska vatrena lopta protutnjala je kroz Zemljinu atmosferu i stuštila se u more, negde severno od ostrva Manus kod severoistočne obale Papue Nove Gvineje. Njenu lokaciju, brzinu i osvetljenost snimili su senzori američke vlade, koja je poverljive informacije potom pohranila u svoju bazu podataka rezervisanu za slične slučajeve.

Bezbrižno i bezazleno su se ti podaci nalazili u bazi čitavih pet godina, sve dok Avi Loeb, teorijski astrofizičar sa Harvarda, i Amir Siraj, tada student na istom univerzitetu, na njih nisu naleteli 2019. godine.

Na osnovu zabeležene brzine i pravca vatrene lopte, Siraju nije preostalo ništa drugo nego da je identifikuje kao ekstremno čudno strano telo.

Prošlog meseca, dr Loeb predvodio je ekspediciju u izvlačenju delova vatrene lopte sa morskog dna zapadnog Pacifika. Juna 21, Loeb i njegov tim pronašli su ono za čim su tragali. A takva otkrića, to kaže dr Loeb lično, na žalost mnogih njegovih kolega, mogu pomoći naučnicima u otkrivanju dokaza o vanzemaljskom životu.

„I tu nije reč o biološkim stvorenjima, već o kreaturama poput onih što ih viđate u naučnofantastičnim filmovima. Najverovatnije su to tehnološki gedžeti sa veštačkom inteligencijom”, dodaje on.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price