Politika

Srbija ima šansu da uđe u EU 2031, ali u Beogradu ne žele svi da je iskoriste

Potrebno je nekoliko hrabrih i državničkih odluka u oblasti jačanja vladavine prava, izgradnji demokratskih institucija i slobode medija koje ne bi bile samo usvojene već i implementirane

Ilustracija VP
maj 19 2023, 05:00

Podeli

Pred političkim vođstvom Srbije je još jedna velika prilika, možda i poslednja u sledećih pet godina, da uhvati brzi voz u procesu evropskih integracija što bi omogućilo našoj zemlji da postane članica EU u doglednom roku, to jest u 2031. ili 2032. godini.

Međutim, u državama članicama EU veoma naklonjenim Srbiji i njenom evropskom putu, vlada i određena zabrinutost da Beograd opet neće propustiti priliku da propusti priliku. Izjave pojedinih čelnika srpskih vlasti na bilateralnim i multilateralnim susretima sa partnerima iz EU izazvale su dosta nelagodnosti.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na nedavnom skupu u društvu šefova diplomatija iz EU i regiona doslovce izjavio: “Srbija je mala miroljubiva zemlja koju je NATO bombardovao 1999. godine i kako možete da očekujete da mi stanemo na stranu Zapada protiv Rusije?” Dačić je to rekao na zatvorenom skupu izbivši Beogradu mogućnost da se pravda da je reč o izjavi za unutrašnju upotrebu. U EU su registrovali razliku u nastupima predsednika Aleksandra Vučića, koji pokušava da bude, barem prividno, pragmatičan po pitanju evropskih integracija, dok lider SPS-a i njegovi kadrovi otvoreno rade na podrivanju evropskih integracija.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price