Ilustrcija VP

“Evropa sad”, “Evropa zdaj” i koliko stručnost vođa igra ulogu u sudbini njihovih država?

Ime pokreta Spajića i Milatović "Evropa sad" je prevod parole "Evropa zdaj" sa kojom je Slovenija izašla iz Jugoslavije i izgradila svoju državu. Da li je to znak da će Crna Gora ponoviti slovenački uspeh?

apr 11 2023, 12:48

Podeli

Nikada dva tako mlada, a toliko školovana i poslovno iskusna političara, nisu trijumfovali na izborima u regionu, kao Jakov Milatović i Milojko Spajić. Mlađan Dinkić je imao znatno skromnije obrazovanje i međunarodno iskustvo. Božidar Đelić je imao veliko međunarodno obrazovno i političko iskustvo, ali nije imao politički uspeh kao što je Milatovićeva pobeda na predsedničkim izborima. I Lazar Krstić je imao izvrstan politički i poslovni CV, ali nikakvu političku težinu. Draško Stanivuković jeste mlad, ali je skromno obrazovan, a i politički položaj mu nije tako visok. Od veoma mladih ljudi, najveću političku moć je imao Sebastijan Kurc, bez visokog obrazovanja, što je bilo čudno za austrijske standarde.

Ime pokreta Spajića i Milatović “Evropa sad” je prevod parole “Evropa zdaj” sa kojom je Slovenija izašla iz Jugoslavije i izgradila svoju državu. Da li je to znak da će Crna Gora ponoviti slovenački uspeh? Uz to, slovenački političari s kraja osamdesetih nisu imali tako upečatljive biografije. Koliko stručnost vođa igra ulogu u sudbini njihovih država?

Još je Platon snevao o kralju filozofu. Ideja da najstručniji treba da vode državu isprepletena je sa idejom o ulozi ličnosti u istoriji. Može li jedan čovek, ili mala grupa ljudi da preusmeri brod svoje države? Uzori za takve istorijske kormilare su bili Aleksandar Veliki, učenik najvećeg filozofa svog vremena, a i Napoleon. Obojica su bili mladi, a i “stručni”, koliko god taj izraz rogobatno zvučao kada se primeni na starija vremena. Zato bi možda trebalo da se usredsredimo na novije doba, u kojem se mogu porediti institucije i politički procesi. Decenijama se kod nas vode rasprave ko je pravi modernizator, “evropejac” itd. U našoj istoriografiji, Latinka Perović je verovala u modernizaciju odozgo, koju sprovodi vladar i malobrojna elita. Njeni ljubimci u 19. veku su bili tadašnji naprednjaci, malobrojna dvorska stranka učenih i bogatih ljudi. Njih je potopio radikalski cunami na prvim potpuno demokratskim izborima. Latinka je u radikalima videla musave seljačke demagoge, rusofile i protivnike modernizacije. Što je pomalo nepravda prema radikalima, jer su došavši na vlast, napustili narodnjačku i revolucionarnu retoriku i velikom brzinom sprovodili sve modernizacijske mere. U 21. veku, Latinka Perović je u svom poslednjem političkom istupu kao modernizatore i prave Evropljane pohvalila DPS i Mila Đukanovića. Koje su potopili ubedljiviji modernizatori i Evropljani.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price