Politika

Referendumi koje su pojeli skakavci

Ili zašto je ovog puta "izostavljen" Kačanik...

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP / Profimedia
maj 16 2023, 05:00

Podeli

Gotovo da kosovska opština i grad Kačanik u Vučićevim medijskim obraćanjima vodi mrtvu trku sa apsolutnim favoritom – Lajbnicovim “dovoljnim razlogom”. U poslednjem velikom obraćanju, u “Ćirilici”, ovog poslednjeg ponedeljka, pobedio je Lajbnicov “dovoljni razlog”, a Kačanik je izostavljen.

Iako Vučić kod političkih protivnika traži taj “dovoljni razlog” za napade na njega, paradoksalno, upravo je i Kačanik Vučiću “dovoljan razlog” za svoju politiku, odnosno napade na nelojalne patriotske snage. Najsažetije i najprostije rečeno “dovoljni razlog” je u svojoj “Monadologiji” formulisao čuveni nemački filozof Gotfrid Vilhelm Frajher (baron) fon Lajbnic, i on znači da se ništa ne može dogoditi, niti koja istina može biti istinita bez “dovoljnog razloga”.

Ali krenimo redom.

Naravno da je bilo pametnije da je Srbija prva proglasila nezavisnost u SFRJ, obnovila suverenost, ispratila vojnike JNA iz drugih republika koji su služili vojni rok na njenoj teritoriji sa cvećem, priznala avnojevske granice republika, raspisala prva višestranačke izbore, i obznanila svoje evroatlantske namere. Što? Bilo bi gore nego što je ispalo?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price