Društvo Politika

Poziv papi da posjeti Crnu Goru: Simpatično, već viđeno i nekonzistentno

Papa je kanonizaciju Alojzija Stepinca, o čemu smo ovdje već mnogo pisali, stavio ad acta pa je ta prepreka postojeća samo u glavama onih episkopa koji ne vide da život ide dalje i da su se ekumenski odnosi bitno popravili. U svakom slučaju, Milatović se nije konzultirao s mitropolitom Joanikijem

Ima li poziv efekta? Susreti sa Papom, (1) Jakov Milatović, (2) Aleksandar Vučić, (3) Tomislav Nikolić, (4) Dritan Abazović / Fotografije: (1) AFP PHOTO/ VATICAN MEDIA, (2) Andrew Medichini / AFP / Profimedia, (3) Scavuzzo/AGF / Sipa Press / Profimedia, (4) Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia
mar 19 2024, 05:00

Podeli

To da predsjednici i premijeri Crne Gore pozivaju papu Franju nije novost, ali vrijeme je da se pojasni zašto su ti pozivi nekonzistentni, više izrečeni za domaće crnogorske prilike, pak zašto bi poziv Jakova Milatovića trebao nešto širu elaboraciju.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se 7. marta u Vatikanu s papom Franjom “na čiji poziv boravi u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici”, kazali su iz predsjednikova kabineta mada je istina suprotna, gost je taj koji traži prijem kod Pape. Anyway. Milatović je uoči audijencije s papom Franjom svečano dočekan uz Švajcarsku gardu (što je znak da je audijencija bila državnička, a ne privatna, kako su nekorektno izvijestili mnogi crnogorski, dapače, neupućeni novinari i službenici), a nakon razgovora s poglavarom Rimokatoličke Crkve uručio mu je rad s predstavom Bogorodice izrađen tradicionalnom dobrotskom čipkom koja je priznata kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, saopćeno je iz kabineta predsjednika države.

Predsjednik Crne Gore istakao je značaj zalaganja pape Franje za mir, pravdu i jednakost među ljudima, te pozdravio aktivnosti koje Papa čini na planu zbrinjavanja izbjeglica, upućivanja pomoći nerazvijenim zemljama, borbi protiv siromaštva, kao i jačanju uloge vladavine prava i međuvjerskog dijaloga.

“Naglasio je da je Crna Gora istinski multietnička i multikonfesionalna država posvećena punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica. Ukazao je na odličan odnos Crne Gore sa Katoličkom crkvom, dodavši da su njeni vjernici lojalni i uvaženi građani naše države. Podsjetio je da katolici okupljeni oko Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, imaju viševjekovni kontinuitet u Crnoj Gori i bogato kulturno nasljeđe, te poručio da predstavljaju značajan i neizostavan dio trajanja istorijske vertikale naše zemlje”, navodi se u saopćenju.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price