Politika

Komunizam je lep samo dok se čeka

Da li su Srbi bili najveći komunisti?

Josip Broz Tito igra šah, fotografija nastala 1944. godine / AFP / AFP / Profimedia
feb 27 2023, 12:00

Podeli

Na početku beše Partija.

Ili nije bilo baš tako?

Kada su srpski komunisti došli na vlast posle Drugog svetskog rata, verovatno nisu znali za onaj vic – a i da su znali, još verovatnije je da ga nisu naglas izgovarali – po kom su Adam i Eva bili prvi komunisti: nisu imali šta da obuku, za ručak su dobili jabuku, a ubeđivali su ih da žive u raju. Kada su srpski komunisti došli na vlast, znali su da ideologija nije počela od Adama i Eve, znali su – mada ni to nisu previše rado izgovarali – da je počelo od Svetozara Markovića. U vreme kada je jugoslovenstvo još uvek bilo intelektualna utopija nadahnutih entuzijasta, koja se nezavisno izgrađivala u odnosu na ono što danas zovemo korenima levičarskih ideja na ovim prostorima.

Ipak, komunizam je danas – vel i kusur posle osnivanja Komunističke partije – nešto što se u pojednostavljenim predstavama vezuje za jednu državu koje više nema – Jugoslaviju, i za jednog čoveka sa kojim su i ideologija i država nestali – Josipa Broza Tita.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price