Politika

Meka moć Srbije u Severnoj Makedoniji postaje sve jača

A to posebno iritira Bugarsku

/ Armend NIMANI / AFP / Profimedia
maj 16 2024, 05:00

Podeli

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić personalni sukob preneli su i u Severnu Makedoniju. Nije reč o nekim velikim geopolitičkim igrama širih razmera u koje su uključene i velike sile već o političkom “lokalnom derbiju” dvojice političara sa ambicioznim i dugoročnim agendama.

Kurti već duže vreme pokušava da se afirmiše kao lider Albanaca u dijaspori i u regionu sa jasnim ciljem da istisne albanskog premijera Edija Ramu, i Severna Makedonija je u tom mozaiku veoma važna. Srbija, za razliku od politike koju primenjuje prema Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj, mnogo pametnije i efikasnije koristi svoju meku moć u Severnoj Makedoniji. Rezultati su očigledni: Srbija je viđena kao najbolji prijatelj od strane Makedonaca a Srbi kao najbliži narod. Takođe, srpski uticaj u Severnoj Makedoniji je više odgovor na delovanje kosovskog premijera nego izraz hegemonističkih težnji.

Međutim Severnoj Makedoniji ne preti destabilizacija od srpsko-kosovskih odnosa, ili od makedonsko-albanskih, kao ni od bugarskog kočenja Skoplja na putu evropskih integracija ili tenzičnog odnosa sa Grčkom, već od unutaralbanskih relacija.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price