Mostar
Politika

Iz Mostara s ljubavlju

Ili zašto ekonomija nije dovoljna

Mostar Mostar / Dudlajzov / DPphoto / Profimedia
apr 24 2024, 05:00

Podeli

Život na tri adrese, kojeg prakticiram već godinama, između Mostara, Splita i Korčule, pa i funkcioniranje u kompletnom postjugoslavenskom javnom prostoru, koliko god često bio naporan, toliko omogućava drukčiji, insajdersko-autsajderski pogled u političke i društvene procese. A oni bi bili puno zabavniji, kad bi bili oslikani s više svijetlih boja nego što jesu.

Vozeći se tako prošle sedmice od Korčule prema Mostaru pa dalje prema Sarajevu i mijenjajući radio-stanice u autu, prešao sam iz predizbornog hrvatskog konteksta u Mostar gdje me je dočekao blokiran ulazak u grad, budući da je upravo u tom trenutku trebao biti svečano otvoren Mostarski sajam gospodarstva, a hrvatski premijer Andrej Plenković je pod osiguranjem i rotacijama prelazio Avijatičarski most koji vodi do hala nekadašnjeg Sokola u kojima se održava sajam, kraj naše zaustavljene kolone. Da bi potom na Radiju Herceg-Bosne, oličenju pokušaja da se odglumi formiranje hrvatskog javnog servisa, kraj živih i koliko-toliko zdravih Federalne televizije i Radija te BHRT-a, odslušao do Sarajeva kompletan live-prijenos otvaranja sajma.

I ako je igdje bilo moguće pronaći odgovor zbog čega ekonomija nije dovoljna, bez političke i društvene transformacije, bilo ga je moguće pronaći upravo na radiju tog imena, u njegovoj uređivačkoj politici i u sadržaju, odnosno programu otvaranja.

Mostar je tog dana bio glavni grad regije. U njega je prvo doletio Aleksandar Vučić, prvim letom Er Srbije za Mostar i prvim letom između Beograda i Mostara, nakon 32 godine. Linija je to na kojoj sam proveo djetinjstvo, leteći do dede i bake između Mostara i Beograda, koja je sve do ovog novog povezivanja, za kojeg se nadam da će potrajati, izgledala kao neki daleki nikad proživljeni san. Sam Vučić je prvo svečano dočekan na aerodromu, kao onaj koji je donio avion u središte Hercegovine, da bi onda i tim povodom odradio uobičajeni performans u kojem je ispričao kako je bio s pilotima u kabini, obratio se ljudima u Hercegovini kao da su djeca iz osnovne škole, tumačeći im prednosti uštede vremena kad se putuje avionom, predstavio detaljno svoj raspored tokom boravka u Hercegovini, uputio poneku riječ brige prema hercegovačkim Srbima i optimizma zbog nove linije i ekonomije te produžio na sajam.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price