Politika

Evropski zaključak: Srbija može, ali neće u EU

U većini ministarstava spoljnih poslova država članica EU, u poslednje dve godine, učvrstilo se mišljenje da aktuelna vlast u Beogradu u suštini nema nameru da uvede zemlju u EU. Predsednik Vučić nalazi se na korak od tzv. puštanja niz vodu što bi imalo velike posledice ne samo na njegovu vlast već i na građane i Srbiju kao državu

Ilustracija VP/Profimedia
mar 23 2024, 05:00

Podeli

Sve države Zapadnog Balkana žele da ubrzaju svoj put ka članstvu u EU, ali iz ovih ili onih razloga ne mogu. Srbija može da ubrza dramatično svoj hod ka ulasku u EU, ali ne želi, ili još bolje rečeno: neće! Da sve bude još nepovoljnije po građane naše zemlje, zvanični Beograd svojim potezima u poslednje dve godine daje kredibilitet narativu da je Srbija remetilački faktor na Balkanu, odnosno da je produžena ruka Rusije.

Još više je zabrinjavajuće što se Srbija sve više targetira kao neprijatelj EU i Zapada zbog poteza vlasti u Beogradu prema Moskvi, ali i tolerisanja ruskog upliva u politički, medijski i bezbednosno-obaveštajni sektor. Jedan od retkih poteza srpskih vlasti u pravcu jačanja veza sa Zapadom bio je sporazum sa Amerikancima o isporuci municije i ratnog materijala Ukrajini.

U većini ministarstava spoljnih poslova država članica EU, u poslednje dve godine, učvrstilo se mišljenje da aktuelna vlast u Beogradu u suštini nema nameru da uvede zemlju u EU. Do ruske invazije na Ukrajinu i zaokreta u politici proširenja Unije na istok i jugoistok kontinenta zvanična Srbija bila je u lagodnoj poziciji jer njeno opredeljenje nije štrčalo, čak odgovaralo je dobrom delu EU koji nije želeo ni da čuje za proširenje, sve do pre dve godine.

U novonastaloj situaciji, sa oživljenim procesom proširenja EU, predsednik Aleksandar Vučić ostao je na vetrometini. Slučaj je hteo da u Berlinu više nema Angele Merkel i njenih saradnika koji su mu bili naklonjeni i spremni da mu progledaju kroz prste, a i klima se generalno promenila u brojnim državama članicama, pogotovo nordijskim i istočnim.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price