Politika

On je makar dernek napravio

Dok se politički čelnici bore za svoje pozicije u Briselu, na bh. tlu se odvija tiha revolucija. Kakve veze s tim ima Edin Forto?

/ Ilustracija VP / Profimedia
mar 23 2024, 05:00

Podeli

U dubokim hodnicima briselskih institucija, dok se zvuk diplomatskih rasprava odbija o hladne zidove, Bosna i Hercegovina stoji pred svojom sudbinom. Delegacija iz ove zemlje, predvođena ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom, započinje svoj pohod prema članstvu u Europskoj uniji. No, ova priča je mnogo više od političkih igara moći.

To je priča o transformaciji, o promjenama koje se događaju duboko u tkivu bh. društva a to nije samo politička odluka već i kulturološki preokret. Historijska tačka koja se danas ovdje oblikuje odredit će budućnost zemlje. Upravo sada, poeni se upisuju. Vrijeme je za promjenu u Bosni i Hercegovini. U isto vrijeme, dok se politički čelnici bore za svoje pozicije u Briselu, na bh. tlu se odvija tiha revolucija.

Djeca koja su se zametnula kad i prve šale o ulasku BiH u Evropsku uniju uveliko nešto briju a humor u Bosanaca se razvio u crno pa smo haman pomireni da će se prije EU raspasti nego nas zapasti.

Studije pokazuju da zemlje koje su pristupile EU imaju stabilnije društvene strukture i bolje ekonomske rezultate. Najzad naši idu raditi u Hrvatsku, Njemačku… a ne mi kod njih, golim okom je vidljivo da je tamo bolji život i pravičniji ambijent. Predskazanja o sunovratu koji nam slijedi zamiru i svi bi sad u Evropu.

Utišanog tona gledam na TV-u priloge iz Brisela. Smijenjuju se Konković, Nikšić i Forto… govore, gestikuliraju, smiješe se. Sjetih se podsmijeha koji je pratio Fortu na svakom pedlju maskulariziranog Balkana. Muškima je dozvoljeno prebiti žena ako je to način da shvati ko je glavni a nježni pokret zglobom je incidentna politička pojava kod nas sa veoma lošim prognozama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price