Politika

Da li bi Jugoslavija danas bila najveća avangarda u EU

Da je kojim slučajem opstala, Jugoslavija bi danas bila najveća avangarda u Evropskoj uniji. I to ne samo u sportu već i u politici...

Pitali smo veštačku inteligenciju da naslika neki jugoslovenski grad bez rata i raspada zemlje i evo šta smo dobili / Ilustracija Midjourney
sep 21 2024, 08:33

Podeli

Na koncertu Bijelog dugmeta u Splitu videlo se da bi Jugoslavija, da je kojim slučajem opstala, danas bila najveća avangarda u Evropi!

Kakva je nekoliko puta i bila u istoriji…

I to nije ni neka pohvala, posebno za današnju EU koju vode Šolc, Makron i Melonijeva, s neželjenim detetom Orbanom, i Ursulom fon der Lajen, kao simbolom aparata za koji niko nije glasao. Najveća kriza, u stvari je kriza evropske ideje, jedne od najvećih u modernoj istoriji. Jedinog pravog simbola Zapada, uz sada već davno stvaranje Amerike.

I kakve sad veze ima Jugoslavija s tim? Pa, ima. Prvo, da je opstala, ona bi danas bila najveća multietnička zemlja u EU, zbog čega možda i nije preživela rušenje Berlinskog zida koje je trebalo da donese ujedinjenje, a donelo je ujedinjenje Nemačke. Evropske države multietničke su na papiru. U stvarnosti, to su nacionalne države, posebno od kada je Britanija izašla, kao klasno, a ne nacionalističko društvo, kao i pojedinačne balkanske.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price