Pantelićev Georeport Podcast

Novi Francuzi ne žele više da budu Francuzi

Pantelićev Georeport – Epizoda XV

/ AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
jul 09 2023, 09:39

Podeli

Još jedno izdanje Georeporta je pred vama. U fokusu je Francuska i poslednje nasilne demonstracije koje su zadesile gotovo sve veće gradove Pete republike, praktično sva mesta sa tzv. predgrađima-getima.

Ovi protesti bili su drugačiji od drugih jer su demonstranti, zahvaljujući društvenim mrežama, mogli da se bolje organizuju i da deluju efikasnije i razornije. Takođe, prvi put nisu tražili da budu prihvaćeni kao Francuzi, već su insistirali na tome da su različiti, insistirajući na ravnopravnosti.

Govor Viktora Igoa protiv diktature Napoleona III je ušao u istoriju zbog rečenice “policija svuda, pravde nigde”. Nije tako u današnjoj Francuskoj, ali ima dosta onih koji bi želeli da uvere ostatak sveta da je tako jer žele da bace blato na liberalne, demokratskte države, EU i Zapad u celini.

Takođe, tu su i ksenofobi, ešaloni ekstremne desnice i njeni lideri koji žele politički da profitiraju pripisujući sebi zasluge da su pre svih ukazivali na problem.

Na stranu što to nije tačno, barem kada je u pitanju Francuska, ali ekstremna desnica kao i levica, ima po pravilu karakteristiku da detektuje krizne situacije. Problem je u tome što one često ne znaju kako da reše te rebuse ili imaju potpuno pogrešne recepte.

Gledajte i slušajte podcast “Pantelićev Georeport” na YouTube kanalu Velikih priča i svim streaming platformama

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price