1000 kilometara Podcast

Video-kolumna “1.000 kilometara” (3): Bioskop

Potragu za biserima u đubretu specijalizirao sam kod Ljube Popovića, našeg i njihovog velikog slikara dok sam kao još mlad stanovao u Parizu. Ljuba, osvedočeni ozbiljan filmofil, u tim situacijama ponašao se kao Gajgerov brojač ispred platna malih bioskopa koji su projektovali sumnjive sadržaje

mar 26 2023, 07:00

Podeli

Hiljadu kilometara i deset hiljada koraka, te sam brojeve već ranije dovodio u vezu, pokušavamo zajedno da pređemo vazdušnu liniju nekadašnje zemlje a sadašnjeg regiona i da tako steknemo neophodnu kondiciju da nastavimo da živimo i budemo zdravi, na toj teritoriji.

Jedna od preporuka za dug život, osim deset hiljada koraka dnevno, jeste pokušaj da se i u nedvosmisleno sumnjivom sadržaju, pronađu izvesne dobre okolnosti.

Tu sam disciplinu, u mladosti, za vreme studija, vežbao gledajući filmove američke B produkcije paralelno sa Kopolinim, Felinijevim i Bergmanovim filmovima, koje ste lako mogli da vidite u bioskopima u Beogradu. I jedne i druge.

Potragu za biserima u đubretu specijalizirao sam kod Ljube Popovića, našeg i njihovog velikog slikara dok sam kao još mlad stanovao u Parizu. Ljuba, osvedočeni ozbiljan filmofil, u tim situacijama ponašao se kao Gajgerov brojač ispred platna malih bioskopa koji su projektovali sumnjive sadržaje.

Reagovao je i na najmanju grešku u sistemu koja je stvarala nenamernu lepotu.

Ta mi je veština, ili sklonost, ako hoćete, prilično pomagala da preživim u vremenima koja dolaze – u kojima doduše, osim u supermarketima, nema više bioskopa, a u kojima je sve manje bisera, a sve više đubreta, na raznim stranama naših života, svuda oko nas. Zaista, to sasvim lako može biti dobra alatka ili pojas za spasavanje da ne potonete u svenadolezeći otpad.

Pa vam se dogodi da čak i tu spazite svetlucavo zrnce za koje pomislite da je slučajni proizvod lošeg uma i omaška nedostajućeg talenta. U tim trenucima se može desiti da vas plima dobre volje, izazvana tim otkrićem, nanese na sigurnu obalu vašeg privatnog ostrva.

Tako mi ovaj mural, za razliku od drugih murala o kojima se piše u novinama, koji se ukrug premazuju pa ponovo rekonstruišu, izgleda kao dobro sećanje na veštinu pohvale nečega u nečemu, tamo gde se ono obično ne nalazi.

Ovaj Ljuba, naprosto, podiže prosek beogradskih fasada, kakve god bile, od leonardovski propalih do novobogataški nepismenih.

I pomenuti pridev, leonardovski, kojim se opisuje vlažno, devastirano i propalo, duguje Ljubinoj veštini pronalaženja neobičnog i retkog.

Evo, da bismo zajedno primetili ovu priču, trebalo nam je šeststo sedamdeset koraka.

Ostaje mi još nešto više od devet hiljada za danas, a krajnji račun ćemo svesti kad još odmaknemo i preživimo sva ova čudesa.

Autor video-kolumne Boris Miljković, O3ONE produkcija

Sve video-kolumne pogledajte OVDE

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price