Pantelićev Georeport Podcast Svet

Treći svetski strah

Specijalna epizoda Pantelićevog Georeporta odgovara na pitanje na koje smo svi pomislili u subotu kasno uveče

/ Rafael Henrique/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia
apr 15 2024, 11:17

Podeli

Kada su iranski dronovi u subotu uveče poleteli ka Izraelu, čitav svet pred sobom je imao staro pitanje – šta ako ovim započne Treći svetski rat? To je pitanje staro pune 84 godine, od kad je završen drugi planetarni sukob, a civilizacija došla do zaključka da ako dođe do Trećeg svetskog rata, Četvrti može biti vođen samo kamenjem i motkama.

U tom je strahu, a ne u perverznim željama manjine, koren konstantnog preispitivanja o početku Trećeg svetskog rata.

Ova epizoda Pantelićevog georeporta otkriva ko bi, gde bi, zašto bi i čime mogao da ratuje.

Ključni akteri bi svakako bilo najveća svetska sila – Sjedinjene Američke Države, kao i dve velike sile koie pretenduju da preuzmu to mesto – Kina i Rusija. Željko Pantelić otkriva i kojih šest regionalnih slika bi imalo inspiraciju i motivaciju da se uključi u sukob, a jedna od njih je – verovali ili ne – i Poljska.

Ključne tačke za održanje svetskog (ne)mira jesu pet moreuza i tesnaca, a kontrola nad većim delom tih morskih prolaza – kao uostalom i u prethodnim erama ljudske civilizacije – doneće prevlast u svetu.

Kako je Mark Tven rekao – istorija se ne ponavlja nego rimuje. Zato je pretenciozno reći da Rusija i Kina liče na nacističku Nemačku i Japan, ali njihove namere se rimuju sa onim koje su postojale tridesetih godina 20. veka. I to namere oslonjene na hard power.

Zašto je u tom smislu posebno važan Indopacifik? Kakve veze sa tim imaju QUAD i BRICS? I zašto bi u takvom sukobu bilo posebno važno na čiju će stranu stati arapske zemlje?

Pogledajte Pantelićev Georeport i pronađite odgovore.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price