Podkast Kako da izgradite dobar život
Kako da izgradite dobar život Podcast

Toksična muškost, nasilje, kult oružja i femicid

Dvanaesta epizoda podkasta "Kako da izgradite dobar život" bavi se negativnim uticajem toksične muškosti na mentalno zdravlje muškaraca

Podkast Kako da izgradite dobar život Dobar život / Ilustracija/Velike priče
maj 27 2023, 05:00

Podeli

Termin “toksična muškost” uveliko je prisutan i odomaćen u akademskim i medijskim raspravama, a uprkos tome i dalje postoji podela u razumevanju ovog termina. Toksična muškost podrazumeva aspekte maskulinosti koji podstiču dominaciju nad drugima, naravno slabijima od nas, i samim tim su destruktivni jer uključuju pohlepu, neosetljivost na potrebe i osećanja drugih ljudi, i spremnost da se okrenemo nasilju kao načinu rešavanja problema.

U dvanaestoj epizodi podkasta “Kako da izgradite dobar život” pričali smo o tome zašto je toksična maskulinost loša po mentalno zdravlje muškaraca, žena, i po sve ostale.

Šta je toksična muškost, šta to podrazumeva, kako se ispoljava, koja su to ponašanja? Da li postoji neki sličan termin koji se odnosi na žene?

Spomenuli smo ćelavog, nabildovanog, istetoviranog tipa koji puši skupe cigare i ima skupa kola, i kojeg obožavaju mnogi muškarci i dečaci, a koji je uhapšen u Rumuniji pod sumnjom na trgovinu ljudima i držanje ljudi u ropstvu – Endrua Tejta. Ali i Džordana Pitersona, kao i naše kriminalce i ratne zločince i toksične muškarce (ne, ne mrzimo muškarce, naprotiv).

Kako se prepoznaje toksična muškost, da li je to ispoljavanje nekih ponašanja, stavova, mišljenja pa i predrasuda samo usmereno prema ženama ili prema celom društvu, i koje su negativne posledice toksične muškosti – neka su od pitanja na koja je odgovorila Mia Popić.

Da li toksična muškost ima veze sa tim na koji način je neko vaspitavan i kako vaspitavamo dečake a kako devojčice? Da li je to trenutak kada to više nije usmeravanje da dečak bude npr. jak, nego se zapravo pred tim dečakom postavlja imperativ da bude jak-najjači, da to mora biti vidljivo jer “moć mora da se demonstrira”? I kako da ne odgajamo toksične muškarce?

Podkast se bavi pitanjem kako naš kulturološki kontekst utiče na odgoj dečaka i kakve veze sa tim ima toksična muškost, nasilje, kult oružja i femicid.

Podkast “Kako da izgradite dobar život” možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast – ili na sajtu Velikeprice.com.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price