Kako da izgradite dobar život Podcast

Šta kad vam se ne sviđa neko koga volite?

O tome zašto su važne razlike i kako da ih prihvatimo, u 27. epizodi podkasta "Kako da izgradite dobar život" govorila je psihoterapeutkinja Iva Branković

/ Ilustracija Freepik
okt 28 2023, 05:00

Podeli

Ovo je priča o prihvatanju različitosti. O tome zašto nam je teško da prihvatimo da neko koga volimo – da li je to roditelj, partner, dete, prijatelj – pravi izbore koji nisu potpuno saglasni sa našim izborima. I kako onda gradimo most između naših razlika.

O tome zašto su važne razlike i kako da ih prihvatimo, u 27. epizodi podkasta “Kako da izgradite dobar život” govorila je psihoterapeutkinja Iva Branković.

Mi jesmo jedno duboko podeljeno društvo, ali dok nam to nije uvek toliko važno kada je u pitanju neka osoba koja nam nije bitna, problem nastaje kada neko nama blizak ispolji nešto sa čim se i ne slažemo, od muzike koju sluša, preko političke pa do seksualne orijentacije.

Ljudima je teško da priznaju da vole nekoga iako im se ne sviđaju njegovi izbori. Možda su za to dobar primer deca i roditelji, kao najbliži koji se vole, i kako ispoljavanje razlika između njih – npr. kada dete saopšti da ide na koncert izvođača koga roditelj apsolutno ne podnosi – može da izazove odbojnost. Ima tu generacijskog jaza, ali sve je to pitanje prihvatanja razlika.

Podkast “Kako da izgradite dobar život”možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast, YouTube – ili na sajtu Velikeprice.com.

Razgovarali smo o tome šta kada dete ne ispadne kako smo očekivali: vaspitavali smo ga da čita i čitali knjige pred spavanje, a dete ne želi da čita, ili mu puštali klasičnu muziku a ono sluša narodnjake. I zašto je i to sasvim u redu, ali i kada stvari sa razlikama nisu u redu.

Kod partnerskih odnosa postoji ono “suprotnosti se privlače” ali i “nepomirljive razlike” kao razlog što se ljudi rastaju. Pa šta je bliže istini kada je u pitanju opstanak nekog odnosa i koji je minimalni konsenzus da bi partnerski odnos opstao? Koje razlike su “male” a koje toliko “velike” da ne mogu da se prihvate?

 

Zašto je ljudima teško da prihvate razlike? Koliko na to utiče društvo kao što je naše u kojem se sve što je različito prihvata teško i gde postoje podele na nas i njih?

Kaže se da kada nekoga voliš, onda ga prihvataš sa svim njegovim manama i vrlinama. Podkast daje odgovor na pitanje kako sa razlikama i šta stvarno znači prihvatiti nekoga ko je drugačiji od nas.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price