Kako da izgradite dobar život Podcast

Nezadovoljni ste, pa šta?

Znate osećaj nezadovoljstva kao da vas stalno nešto "žulja"? Šta da radite sa njim tema je 32. epizode podkasta "Kako da izgradite dobar život"

/ Image by storyset on Freepik
dec 02 2023, 10:10

Podeli

Stiže kraj godine i ljudi vole da sumiraju kako je prošla, šta su postigli i ostvarili a šta nisu. I neki će biti nezadovoljni opravdano, a neki neće biti zadovoljni iako su postigli mnogo.

Ova epizoda bavi se problemom nezadovoljstva, i to onim hroničnim, nametnutim zbog imperativa sreće ili toksične pozitivnosti zbog čega imamo osećaj da nam uvek neki deo nedostaje u našoj životnoj slagalici.

Mnogi osećaju da su “stalno nešto nezadovoljni” i kad nemaju opravdanih razloga. Znate onaj osećaj nezadovoljstva kao da vas stalno nešto “žulja”? Šta da radite sa njim tema je 32. epizode podkasta “Kako da izgradite dobar život”.

Mia Popić i Iva Branković, psihoterapeutkinje, govorile su o tome šta nam poručuje naše nezadovoljstvo, šta sve mogu biti razlozi i šta sa tim kada je naizgled sve dobro a nismo zadovoljni.

Zašto se javlja osećaj da nam uvek nešto fali? Da li mi živimo u vremenu kad je neophodno da budemo stalno nezadovoljni jer na tome počiva industrija i konzumerizam i ono “još samo ovo” da kupim, imam, postignem, ostvarim…?

Da li sami svesno biramo da li ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni, da “čaša bude dopola prazna ili dopola puna”, uvek sve posmatramo negativno, tražimo razloge zašto nešto nije dobro?

Koliko je nezadovoljstvo uzrokovano društvenim pritiskom i nametnuto kroz imperativ sreće i toksičnu pozitivnost? I zašto mislimo da je svima drugima bolje nego nama?

Kakva je veza između nezadovoljstva i gubitka svrhe i smisla i kako se ponovo pronalazi smisao?

Kako na nezadovoljstvo utiču društveni i geopolitički kontekst – jer zaista svaki dan možemo da budemo nezadovoljni kada pogledamo svet u kojem živimo.

Na kraju, ali veoma važno pitanje jeste kako se izboriti sa osećajem nezadovoljstva i u čemu su najveći izvori zadovoljstva.

Podkast “Kako da izgradite dobar život” možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast, YouTube – ili na sajtu Velikeprice.com.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price