Kako da izgradite dobar život Podcast Psihologija

Šta je stvarno gaslajting?

50. epizoda podkasta "Kako da izgradite dobar život" govori o terminu koji se sve češće koristi

/ Ilustracija Freepik
apr 06 2024, 05:00

Podeli

O gaslajtingu se mnogo priča a mi smo odlučili da u 50. epizodi razgovaramo o tome zato što gaslajting preti da postane nešto što pokriva širok spektar iskustava i samim tim izgubi svoje značenje, te treba razlikovati kada nešto jeste gaslajting a kada nije jer se termin koristi često u raznim kontekstima.

Prema rečniku Merriam-Webster, 2022. godine je “gaslight” proglašena za reč godine a njeno značenje se može objasniti kao oblik psihološkog zlostavljanja u kojem osoba ili grupa svojim postupcima utiče toliko na drugu osobu da ova počinje da preispituje sopstveni razum, sećanja ili percepciju stvarnosti. Osobe nad kojima se dešava gaslighting (za takvu osobu se kaže da je gaslight-tee) manifestovaće zbunjenost, anksioznost, nepoverenje u sopstvene akcije, baš kao i lik Pole u filmu “Gaslight” (Plinska svetlost) reditelja Džordža Kjukora (1944) po scenariju Patrika Hamiltona, sa Ingrid Bergman i Šarlom Boajeom u glavnim ulogama.

Šta je ponašanje za koje kažemo da je “gaslajt”?

Zašto je tako teško nekada prepoznati gaslajt?

Baš zbog teškoće definisanja i prepoznavanja upadamo u zamku da ga ne prepoznamo ili da neko ponašanje pogrešno nazovemo “gaslight”. Šta jeste a šta nije gaslajting?

Zašto ljudi gaslajtuju? I kako gaslajtuju?

Ko sve može da gaslajtuje, a ko je podložan da bude žrtva gaslajtera? Da li su žene češće žrtve gaslajtera?

Kako se oseća neko ko je bio žrtva gaslajtinga, šta se dešava sa tom osobom i kakva su iskustva sa psihoterapije?

Šta može da se uradi? Kako se otkačiti od gaslajtera, kako se spasti gaslajtinga?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price