Društvo Ostalo

Velike priče, prvi put uživo

U okviru Mikser festivala, a povodom godinu dana od starta našeg regionalnog portala, održana četiri "velika panela" sa ukupno šestoro autora Velikih priča. Šta su ispričalli Rumena Bužarovska, Ante Tomić, Draža Petrović, Željko Pantelić, Bajaga...

Velike priče obeležile su prvi rođendan, u okviru Mikser festivala. Bile je sjajno! / Sve fotografije: Nebojša Babić
maj 25 2024, 18:15

Podeli

Neko od nas je jedan dan ispričao kako se vozio taksijem kroz beogradsku gužvu i kako mu je taksista rekao da mu nije lako jer više nema pravih novina u kojima bi mogao da pročita šta se važno dešava tog dana, ko svira u Beogradu, koja se predstava igra, ko protestuje ispred Vlade, a koje se ulice tog dana renoviraju. I to smo dugo, od samog početka Velikih priča, koristili kao prigodnu metaforu kome su posvećene Velike priče. Svim onim ljudima koji su željni da na jednom mestu dobiju sve što im je potrebno – i informaciju i analizu i tumačenje i priliku da razumeju kontekst. Jer više niko nema vremena za male priče.

Sudbina je htela da tu foru baš nikako ne možemo da iskoristimo u danu kada smo, po našem dobrom starom (nedeljničkom) običaju, odlučili da obeležimo rođendan Velikih priča par meseci nakon pravog rođendana Velikih priča. Jer baš tog dana u Beogradu nije bilo taksija ni za lek. Beli je grad okupio fanove Rammsteina, oni su pokupili sve taksije i stanove i rezervacije, a onda je pala i kiša, pa bi metafora o neinformisanom taksisti željnom dobrih tekstova bila baš bezveze u danu kada su svi psovali i taksiste i vreme.

Ipak, bilo je to pravo vreme za obeležavanje rođendana projekta u koji smo zajedno – mi energiju, resurse, reči i dela, a vi novac za pretplatu – uložili godinu dana. Istina, Velike priče su krenule u martu, ali bila je, što reče Marko na uvodnom panelu, u okviru Mikser festivala, na kom smo organizovali našu melu svetkovinu, „ovo je verovatno jedina soft stvar u našem životu“. Jer je početak bio soft. A onda smo posle majskih tragedija, krajem maja 2023. shvatili da su Velike priče, suprotno našem običaju da male stvari predstavljamo mnogo većim nego što jesu, stvarno velike.

Godinu dana kasnije, krajem ovog maja, kada svet po ko zna koji put preti da „više nikada neće biti isti koliko od sutra“, Velike priče su organizovale Veeeelike panele, sa ljudima koji tačno mogu da prikažu ono što ovaj projekat zapravo jeste. Slobodu i drugačiji ugao, kao Rumena Bužarovska. Studioznost i analizu, kao Željko Pantelić. Duh i šlif, kao Ante Tomić i Draža Petrović. I sposobnost istinskih legendi, kao što je Bajaga.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price