Ostalo

Bilo je to staro doba “Ratova zvezda”

Kod Amera su "Star Wars" osamdesetih već bili zamašni kulturni fenomen i kažu da je Džordž Lukas više zaradio od prodaje pratećih proizvoda nego od filmova. Svet je poludeo za Lukasovim izmaštanim svetom. A kako je bilo kod nas?

A New Hope (1977) / Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia
jun 09 2024, 05:00

Podeli

Mislim da skoro svako ko je odmalena navučen na fenomen “Ratova zvezda” pamti, dosta detaljno, kako se desio njegov prvi susret sa junacima ove franšize. U mom slučaju to je bilo u bioskopu “Istra”, u centru Niša, gde smo moj stariji brat i ja, deleći jednu stolicu u prvom redu, jer su karte za projekcije već bile odavno otkupljene od tapkaroša, tamo neke 1984. godine, prvi put pogledali “Povratak džedaja”. Možete samo da zamislite kako je jedan klinac koji je tek počeo da otkriva magiju filma reagovao na ono što je video na velikom platnu…

Pošto je “Povratak džedaja” bio treći i završni deo serijala, normalno, morao sam da pogledam prva dva. A pošto u to vreme nije bilo ni striminga, ni torenta, ni DVD-ja, ni blu-raya, morao sam da sačekam da moj otac kupi video-rikorder. Kada se to desilo, koju godinu kasnije, upoznao sam se opet sa Lukom Skajvokerom, Hanom Solom i Dartom Vejderom putem VHS-a, odgledavši prethodna dva nastavka “Nova nada” (koji u originalnoj verziji nije imao ovaj podnaslov već se jednostavno zvao “Ratovi zvezda”) i, po mnogima, najbolji deo serijala – “Imperija uzvraća udarac”. Ako me pamćenje ne vara – mislim da nijedan deo “Ratova zvezda” nije emitovan ni na jednoj od jugoslovenskih televizija. Istoričari medija, javite se.

U Amera su “Star Wars” tih osamdesetih već bili zamašni kulturni fenomen i kažu da je Džordž Lukas više zaradio od prodaje pratećih proizvoda nego od samih filmova. Igračke, gedžeti, odeća, obuća, hrana… Šta sve ne. Sve je imalo na sebi prepoznatljivi logo i prepoznatljive junake da ih reklamiraju. Svet je poludeo za Lukasovim izmaštanim svetom koji se nalazio negde daleko, u udaljenoj galaksiji.

A kako je bilo kod nas?

Ako me pamćenje ne vara – mislim da nijedan deo “Ratova zvezda” nije emitovan ni na jednoj od jugoslovenskih televizija. Istoričari medija, javite se

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price