Kultura

Zvučni inžinjer bijesa

Svesti osmrtnicu Albiniju na nabrajalicu svih velikana alternativne glazbe kojima je trasirao put do slave bilo bi potpuno nerazumijevanje njegovog lika i njegove ogromne ostavštine

Albini u svom prirodnom habitatu / Brian Cassella / Zuma Press / Profimedia
maj 11 2024, 11:46

Podeli

Steve Albini, jedna od najznačajnijih figura suvremene nezavisne glazbe, imao je srce koje je s vremenom pratilo zvuk bubnjeva i ritam mašina, a koje je cijeli život usklađivao i peglao po svom ćeifu. A peglao je mnoge albume, nazivajući se prikladno ‘zvučnim inžinjerom’ umjesto producentom.

U njegovim su studijima nastajali svevremenski alternativni klasici, od Pixiesa i The Jesus Lizarda, Slinta i Fugazija, REM-a i PJ Harvey, Jimmyja Pagea i Roberta Planta. U njegovom je studiju svjetlo dana ugledao i Nirvanin In Utero, za koji su tražili baš Albinija kao producenta jer je bio beskompromisni fanatik. Njegovo pismo ‘Kurtu, Daveu i Chrisu’, kako je te 1992. naslovio svoj proglas članovima Nirvane postao je s vremenom manifest nezavisne produkcije i DIY, uradi sam etosa.

“Većina suvremenih inžinjera i producenata vide izdavanje ploče kao projekt”, upozorio ih je u pismu Albini na ono oko čega su se tada pribojavali i Nirvanini fanovi, da će se bend naprosto ‘prodati’ stilski čim dođu na radar velikih izdavačkih kuća. Albini je stvar radio po svom i nikako drugačije, beskompromisan baš kao i u danima kada je on sam, kao klinac pun bijesa, lijepio režuće gitare po tijelu na stageovima kako bi se i doslovno slijepio s njima kao medijem svog bijesa. “Za mene je bend najvažnija stvar, on je kreativni entitet koji je iznjedrio karakter njega kao takvog, njegovog stila, ali i društvenog entiteta koji postoji 24 sata dnevno, neovisno o ploči.”

Albini je u utorak, ispalo je, kretao biciklom – kao i uvijek – u svoj čikaški Electrical Audio studio, u kojem su nastali mnogi od tih auditivnih dragulja. Albini nije pio alkohol, štoviše, kroz turneje koje su uključivale i česte posjete našem području dodatno je razvijao fascinaciju spram ovdašnjih bezalkoholnih pića. Na nastupu benda Screaming Females u zagrebačkoj Močvari prije par godina, na kojem je bio tek u ulozi omiljenog gosta i čovjeka koji stoji iza njihovog albuma Ugly, Albini se izrazito razočarao kada je vidio da je jedna Cockta promijenila svoj vizualni identitet. Ali, njegovo srce svejedno nije stiglo odraditi bis; prekinulo je svoj koncert ovog utorka, puno prerano, baš kako mu je kroz svoj pankerski etos i nalagao čitavog života.

Iznenadi svih, makar odluka i u konačnici ne bila samo tvoja.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price