Kultura

Zašto se pesme više ne zabranjuju?

Kulturni genocid je početkom 21. veka promenio toaletu i očistio staro i pripremio novo oružje. Paradoksalno, zabrane i cenzura više nisu potrebne za muziku, tj. rokenrol, jer je odavno marginalizovan

Ilustracija / Foto Denys Kurbatov / Stock Budget / Profimedia
dec 27 2023, 05:00

Podeli

SLAD ZABRANJENOG VOĆA

Fenomen zabranjenog je fenomen izokrenute psihologije. Bilo da smo kod hrane, čulnih uživanja, pića, narkotika, politike, bilo koje umetnosti… na kraju krajeva, bilo čega, zabranjeno je uvek najslađe. Slično važi i za rokenrol. Ovo je, ne baš velika priča o nekoliko muzičkih zapisa koji su bili zabranjeni zbog različitih i ne uvek ubedljivih razloga…

SEKS I DROGA

Kada se spomene kopulacija, prvo se pomisli na ozloglašeni hit Serža Gensbura i Džejn Birkin “Je T’aime” gde perverzni i ružnjikavi Francuz poziva svoju partnerku na “entre tes reins”. Druga reč znači “bubrezi” pa su stvari u naznakama jasnije. Zabrana za BBC važi zauvek.

Jedan od najvećih hitova osamdesetih imali su proto-gej desperadosi Frankie Goes to Hollywood. Iako je singl “Relax” bio zabranjen 1983. zbog seksualnih referenci za emitovanje na radiju, to nije sprečilo milione Evropljana i Amerikanaca da ovu pesmu dovedu na vrh top-liste.

Rolling Stones su imali zabranu za pesmu “Let’s Spend the Night Together” koja zagovara promiskuitet. Tokom živog izvođenja pesme na američkoj televiziji, Džeger je pevao “Lets spend sometime together”.

Jedan od najvećih gej ikonoklasta Džordž Majkl imao je zabranjen singl zbog eksplicitnog teksta i spota za pesmu “I Want Your Sex” u vreme kada je još uvek (kao) više voleo devojčice, tj. kada je sebe zamajavao da je biseksualan. Dona Samer nije imala sreće s pesmom “Love to Love You” zbog uzdaha i dubokog disanja koje je jasno podsećalo na seksualni čin. Ovaj recept je pomogao riječkom elektro-pop duetu Denis & Denis da imaju megahit “Program tvog kompjutera”.

Bitlsi su imali nekoliko zabranjenih pesama zbog (ne)jasnih referenci na narkotike. Od “Lucy in the Sky with Diamonds”, preko “A Day in the Life” i stiha “I’d Love to turn You On”, do samostalnog Pola Makartnija koji je sa Wingsima imao hit “Hi Hi Hi”, koji cenzori nisu prepoznali kao pozdrav već kao nešto u vezi sa drogama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price