Kultura

Teret i nemir “Dine”

"Dune: Part Two" je ostvarenje napravljeno za najtvrdokornije fanove koji će moći da "dopišu" nedostajuće scene, dok će oni koji nikad Herberta nisu čitali imati pred sobom jednu genijalnu priču

/ Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia
mar 02 2024, 05:02

Podeli

Niz djela koji je nastao zahvaljujući Firenci sigurno je veoma dugačak, maltene nepregledan. Doduše, ko bi rekao da je Firenca učinila da se napiše najepskije djelo naučne fantastike, djelo kojim dominiraju religijski ratovi, džinovski crvi, pustinja, djelo u kojem “začin mora teći”. Da li je katedrala Santa Maria dell Fiore inspirisala Slobodnjake (Fremene)? Statua Davida red Bene Geserit? Porodica Mediči riječi litanije straha?

Čekaj, čekaj, tajm-aut, što bi rekao jedan bivši ministar i ambasador u Crnoj Gori, govorimo o pogrešnoj Firenci. Frenk Herbert je 1957. godine u Firenci koja se nalazi u američkoj državi Oregon pratio projekat zaustavljanja širenja pješčanih dina što ga je inspirisalo da razmišlja o ekologiji, kreirajući svoju pješčanu planetu Arakis, središnje mjesto ljudskih sukoba u dalekoj budućnosti.

Gledajući sa strane, serijal knjiga o Dini djeluje kao apsolutni zicer za filmsku industriju, savršeno djelo za adaptiranje i ogromnu zaradu. Godina je 10191, čovječanstvo se naselilo širom galaksije. Svemirsko putovanje je moguće zahvaljujući “začinu”, psihoaktivnoj supstanci koja se nalazi na planeti Arakis. Iako se radi o budućnosti, politika je feudalna i moć je raslojena između imperatora i velikih kuća. Postoji delikatan balans, ali su sukobi redovni. Ali, iza kulisa, političke strune vuku sestre iz reda Bene Geserit, koji vjekovima kroz pažljivo kuriran program “parenja”, eugenički želi da stvori izabranog, “Kvisac haderaha”, koji će biti u stanju da vidi prošlost i budućnost.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price