Beyonce
Kultura

Šta bi na ovo rekla Jolene?

Jolene je ista, ali je žena koja joj se obraća drugačija žena. Ono što Bijonse misli da bi žena XXI veka trebalo da bude

Beyonce Beyonce / WALTER / Bestimage / Profimedia
apr 06 2024, 11:04

Podeli

Bez obzira na to koliko slušate muziku, naročito “country” muziku, verujem da ste čuli za Jolene. Zvaću je baš Jolene, ne Džolin, da bi bilo jasno o kojoj Jolene se radi, nevezano za to koliko godina imate i kog ste muzičkog žanra fan. Za kreiranje lika Jolene zaslužna je, i to verujem da znate, sve i da ne znate nijednu jedinu pesmu na svetu — Doli Parton.

Pesma je izašla 1973. godine i nalazi se među 500 najvećih pesama magazina Rolling Stone. Možda ste nekada, u kontekstu ove pesme i njene autorke, čuli i sledeće — da je isti dan napisala “Jolene” i još jednu pesmu omiljenu na muzičkim takmičenjima i karaoke večerima, ali i u periodima nakon teških raskida. Pesmu koju je, zapravo, proslavila jedna druga pevačica, gotovo dve decenije kasnije. U pitanju je pesma “I Will Always Love You”. Pesma koju se nakon Vitni Hjuston te 1991. nije usudio da obradi radikalno drugačije od Vitni.

Bio je to, čini se, dosta izazovan dan za gospođu Parton – te 1973. godine. I Jolene i I Will Always Love You. Međutim, ako ste, kao i ja u nekom trenutku života, pomislili da tu postoji neka zajednička priča — ne postoji.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price