Kultura

Poruke Mokranjčevih dana

Na kraju, šta je ono što smo čuli? Čuli smo MUZIKU! Muziku koja je kuljala oko nas, koja je pokazala da umetnost ima smisla, da poseduje lepotu, da je u stanju da uzbudi, pokrene emocije, da nas jednostavno natera da postanemo deo nje. Sasvim dovoljno za jedan koncert, sasvim dostojno Stevana Stojanovića Mokranjca

Foto Lj. J.
sep 15 2023, 11:17

Podeli

Svakog septembra Negotin postaje centar muzičkih zbivanja u Srbiji. Ove godine po 57. put.

Navikli smo na pomisao da je dominantno horsko pevanje na Mokranjčevim danima. U senci natpevavanja, značajnih nastupa izvanrednog hora RTS koji uvek pronalazi novi izazov u Mokranjčevoj muzici, odvijaju se i kamerni koncerti. Ove godine jedan od centralnih događaja bio je koncert ansambla Metamorfozis sa delima savremenih kompozitora.

Tokom nekoliko decenija krajem XX i početkom XXI veka ansambl “Dušan Skovran” sa svojim umetničkim vođom Aleksandrom Pavlovićem, predstavljao je inspiraciju generacijama srpskih kompozitora koji su se sa ljubavlju i posvećenjem latili pera ostavljajući epohalne kompozicije, značajne za razvoj muzike u našoj sredini. Ako smo se bojali šta će se desiti nakon “Skovranovaca”, sada sa sigurnošću možemo reći da je njihovu ulogu u potpunosti preuzeo Metamorfozis. Fleksibilni, mladi gudači su u stanju da se prepuste odlučnom kreativnom duhu svog umetničkog vođe, violiste Saše Mirkovića.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price