Kultura

Osmi putnik deveti put

Holivud neće prestati da cedi suvu drenovinu iz starih franšiza. Novi nastavak "Aliena" zvaće se "Romulus" i daće nam odgovore na mnoga pitanja. Između ostalog i na ona na koja nismo želeli nikakav odgovor

Scena iz trejlera filma “Alien: Romulus” / Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
mar 31 2024, 05:00

Podeli

Ovih dana je na interenet sleteo trejler za novi nastavak u franšizi “Osmi putnik” (“Alien”) i to bi trebalo da bude deveti po redu film u ovom serijalu ako se računaju dva krosovera sa Predatorom. Reditelj je Fede Alvarez, dokazani profesionalac i čovek čije majstorstvo u salivanju strave je pohvalio čak i jedan Stiven King. Film ima naslov “Alien: Romulus” i njegova premijera desiće se 16. avgusta ove godine.

Interesantna stvar jeste da će “Romulus” ignorisati sve filmove nakon “Aliens” a da će sama radnja biti smeštena u period između prva dva filma. Ovo je nešto što se u Holivudu naziva “soft reboot” i pokušano je više puta. Najpoznatiji primer je “Terminator” franšiza koja je probala da krene od početka više puta, poslednji put sa filmom “Terminator: Dark Fate” gde ni povratak Džejmsa Kamerona, originalnog kreatora, nije mnogo pomogao. Da li ta sudbina čeka i Alvarezov film, videćemo, ali reakcije na prvi trejler koji traje svega jedan minut su više nego pozitivne.

“Osmi putnik” je, kada se pojavio 1979. godine, bio čudo od filma. Zamišljen iz početka kao B film, vrlo lako je prevazišao zadate okvire i začeo žanr “kosmičkog horora” istovremeno lansirajući karijere reditelja Ridlija Skota i glavne glumice Sigurni Viver. Danas se smatra neupitnim klasikom i često ga, uz Kjubrikovu “Odiseju”, proglašavaju najboljim naučnofantastičnim filmom svih vremena.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price