Kultura

O patriotama, patriotizmu i Pesmi za Evroviziju

Kako je opet došlo do omiljene (i veštačke) podele na dve Srbije, čak i kada je u pitanju jedna naizgled bezazlena stvar?

/ Antonio Ahel / ATA Images / Profimedia
mar 03 2024, 13:22

Podeli

“Procvalo, donelo, jabuka, jauka, ponovo, orlovo, umorna, sumorna, korenje, goleme”. Ne, ovo nisu nasumično izdvojene reči koje se rimuju, niti su ovo reči izdvojene iz “Srpskih narodnih pjesama” koje je “skupio i na svijet” izdao Vuk Stefanović Karadžić. Niti su u pitanju reči iz, recimo, Zmajevih “Đulića”.

U pitanju je tekst pesme koja je ove godine umalo predstavljala Srbiju na Evroviziji – “Gnezdo orlovo”, pevačice Anđele Ignjatović poznatije pod onim umetničkim, Breskvica. Bez obzira na činjenicu da je u pitanju jedno od omiljenih lica Generacije Z i na čak 45.160 poruka u finalu (gotovo duplo više u odnosu na pobednicu Teya Doru), pevačica je, kada su se glasovi publike sabrali sa glasovima žirija, ipak završila na drugom mestu koje ravnopravno deli sa Zorjom Pajić, dok se nakon njih našla Konstrakta sa konceptom “Novo, bolje” u kome ništa nije bilo novo, niti je išta bilo bolje, kako je i sama autorka sugerisala u uvodnim sekvencama nastupa.

Bez obzira na ogroman hajp, baziran na činjenici da je Breskvica jedna od omiljenih pevačica Generacije Z, bez obzira na milionski broj pregleda, na, čini se sad već, veštački kreiran sukob “Gnezdo orlovo” vs ostali, na pozive uticajnih ljudi da se glasa (i glasalo se bogami), stručni žiri je ipak glasao drugačije i u Malme poslao Teya Doru, takođe dobro poznatu istoj generaciji (njena pesma “Džanum” iz filma “Južni vetar” mesecima je bila u trendingu na platformi TikTok).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price