Beograd na vodi panorama, pogled iz drona
Kultura

O kulturocidu i obrazovanju

Pritisnuti smo neverovatnim izmenama fizionomije našeg grada, pokušajem da se apsolutno sve društvene i posebno kulturne aktivnosti prebace u domen "Beograda na vodi"

Beograd na vodi panorama, pogled iz drona Pogled iz drona na Beograd na vodi / Artem Onoprienko / Stock Budget / Profimedia
apr 21 2024, 10:00

Podeli

Kulturocid je izraz kojim se opisuju aktivnosti koje za posledicu imaju nestanak ili uklanjanje svih ili određenih elemenata kulture na nekom području (grad, regija, država i sl.). Izraz predstavlja neologizam, nastao od reči “kultura” i latinske reči cedere (“seći, ubijati”), ali mu je popularnost donela povezanost s izrazom genocid, pa se, slično kao i ekocid i urbicid, koristi u pežorativnom smislu i/li u propagandne svrhe kako bi opisao široki raspon procesa i događaja u raznim područjima i istorijskim periodima. Kao alternativni izraz se ponekad koristi i izraz kulturni genocid. (Njikipedia)

Pritisnuti smo neverovatnim izmenama fizionomije našeg grada, pokušajem da se apsolutno sve društvene i posebno kulturne aktivnosti prebace u domen “Beograda na vodi”, sa tim da se zapravo suština kulture briše zarad ličnih izbora ljudi na vlasti i onoga što se njima dopada. Nažalost, potpuno neobrazovanje, neznanje i sumnjivi kriterijumi utiču na “kulturocid” glavnog grada. Ova pojava nema nikakve “propratne efekte” za ljude koji je sprovode. Bez trunke osećaja za lepotu nabacuju se gomile kulturnog smeća na naše skromne živote, uništavajući i poslednje atome entuzijazma za negovanje pravih vrednosti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price