Kultura

Nova godina, svet i mi

Reči i suze su potvrdile i smisao heroizma koji prati organizaciju antiglamuroznih događaja u Srbiji, na obodu društvene zajednice ogrezle u najbanalnijim, tabloidnim sadržajima

Bečka filharmonija. Novogodišnji koncert 2024 / Dieter Nagl / Xinhua News / Profimedia
jan 01 2024, 15:26

Podeli

Proslava Nove godine već godinama za mene počinje 31. decembra u 17.30h, prenosom “Silvester” koncerta iz Dvorane berlinske filharmonije. Digital Concert Hall omogućava nam već 15 godina da se bukvalno nađemo u svakom kutku jedne velike, možda najveće orkestarske institucije na svetu.

Sasvim pravilno je Berlinska filharmonija procenila da ove godine svet i nema šta posebno radosno da slavi. Bez cveća i ukrasa na sceni, bez lažnog sjaja, Berlinci su se okrenuli onome što najbolje znaju i umeju, dubini muzike Vagnera.

Teme iz Tanhojzera u prvom delu, od prvog trenutka su nas povele u čarobni svet vrhunskih muzičara, da bi drugi deo protekao u koncertnom izvođenju celog prvog čina Valkira, duboke, emotivne i ekspresivne muzike. Fantastični zvuk čela i basa je uzbudljivo natopio naše duše, da bi velika instrumentalna sola Wencela Fuksa (klarinet), Stefana Dohra (horna), Albrehta Meyera (oboa), ali i svih drugih protagonista otvorila mogućnost velikom Jonasu Kaufmanu da iskaže svu svoju vagnerijansku veličinu dubokog razumevanja muzike.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price