Kultura

Nova godina, svet i mi

Reči i suze su potvrdile i smisao heroizma koji prati organizaciju antiglamuroznih događaja u Srbiji, na obodu društvene zajednice ogrezle u najbanalnijim, tabloidnim sadržajima

Bečka filharmonija. Novogodišnji koncert 2024 / Dieter Nagl / Xinhua News / Profimedia
jan 01 2024, 15:26

Podeli

Proslava Nove godine već godinama za mene počinje 31. decembra u 17.30h, prenosom “Silvester” koncerta iz Dvorane berlinske filharmonije. Digital Concert Hall omogućava nam već 15 godina da se bukvalno nađemo u svakom kutku jedne velike, možda najveće orkestarske institucije na svetu.

Sasvim pravilno je Berlinska filharmonija procenila da ove godine svet i nema šta posebno radosno da slavi. Bez cveća i ukrasa na sceni, bez lažnog sjaja, Berlinci su se okrenuli onome što najbolje znaju i umeju, dubini muzike Vagnera.

Teme iz Tanhojzera u prvom delu, od prvog trenutka su nas povele u čarobni svet vrhunskih muzičara, da bi drugi deo protekao u koncertnom izvođenju celog prvog čina Valkira, duboke, emotivne i ekspresivne muzike. Fantastični zvuk čela i basa je uzbudljivo natopio naše duše, da bi velika instrumentalna sola Wencela Fuksa (klarinet), Stefana Dohra (horna), Albrehta Meyera (oboa), ali i svih drugih protagonista otvorila mogućnost velikom Jonasu Kaufmanu da iskaže svu svoju vagnerijansku veličinu dubokog razumevanja muzike.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price