Društvo Kultura

Dan kad je Feđa Štukan izabrao život

Mržnja je prelazna bolest, kaže autor bestselera “Blank”, glumac i Sarajlija

/ Fotografija: Jasmin Memagić
apr 01 2024, 05:05

Podeli

Ko se moli za kišu, mora da očekuje blato. Tako je i sa životom. Ko je primoran, ili svesno odluči da uđe u oluju, na kraju iz nje mora izaći i mokar i blatnjav i drugačiji. Feđa Štukan nije pretenciozan i neće priznati da je njegov život poput oluje. Pre svega jer čovek koji leti poštuje nezaustavljive prirodne sile. Za njegov će talenat Bred Pit i Anđelina Džoli reći da je nezaustavljiva prirodna sila i nagovoriće ga da o svom životu napiše knjigu.

Njegov “Blank” postaće jedna od najčitanijih knjiga u regionu – biće i ratnički dnevnik, i memoari iz ludnice, i zdravstveni i psihički karton jednog teškog narkomana. Biće sve što čitalac poželi i sve što se Feđi Štukanu ostvarilo. Ali će i dalje biti manje ličan i manje detaljan od niza izmišljenih – blago rečeno domaštanih – priča koje će o Štukanu kružiti.

I koje će ga, makar na granici sa Srbijom, učiniti “zaustavljivim”. Makar u ravni birokratije, politike i malograđanštine. Mimo toga i za besne graničare ostaće neuhvatljiv.

Nedavno nam je pričao iz Sarajeva, iz svoje matične pozorišne kuće, Kameni teatar 55.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price