Društvo Kultura

Dan kad je Feđa Štukan izabrao život

Mržnja je prelazna bolest, kaže autor bestselera “Blank”, glumac i Sarajlija

/ Fotografija: Jasmin Memagić
apr 01 2024, 05:05

Podeli

Ko se moli za kišu, mora da očekuje blato. Tako je i sa životom. Ko je primoran, ili svesno odluči da uđe u oluju, na kraju iz nje mora izaći i mokar i blatnjav i drugačiji. Feđa Štukan nije pretenciozan i neće priznati da je njegov život poput oluje. Pre svega jer čovek koji leti poštuje nezaustavljive prirodne sile. Za njegov će talenat Bred Pit i Anđelina Džoli reći da je nezaustavljiva prirodna sila i nagovoriće ga da o svom životu napiše knjigu.

Njegov “Blank” postaće jedna od najčitanijih knjiga u regionu – biće i ratnički dnevnik, i memoari iz ludnice, i zdravstveni i psihički karton jednog teškog narkomana. Biće sve što čitalac poželi i sve što se Feđi Štukanu ostvarilo. Ali će i dalje biti manje ličan i manje detaljan od niza izmišljenih – blago rečeno domaštanih – priča koje će o Štukanu kružiti.

I koje će ga, makar na granici sa Srbijom, učiniti “zaustavljivim”. Makar u ravni birokratije, politike i malograđanštine. Mimo toga i za besne graničare ostaće neuhvatljiv.

Nedavno nam je pričao iz Sarajeva, iz svoje matične pozorišne kuće, Kameni teatar 55.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price