Kultura

Dao sam joj svoju sliku, jer nemadoh ništa drugo

Zašto je fotografija toliko uzbudljiva? Možda zato što hvata zauvek neki momenat u vremenu, mumificira i konzervira, otima od zaborava, zato što hvata i one koji to ne žele, kao dekor, kao prolaznike, kao mizanscen iz nehata

Fotografija Vivijan Majer / Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
maj 26 2024, 05:00

Podeli

Pre više od godinu dana, jedna prijateljica slučajno je oborila moju torbu, koja je pala sa velike visine, i tom prilikom moj telefon se slupao. Pored promenjenog izgleda telefon je zadržao sve ostale funkcije, osim selfi kamere, ona se zamutila i bilo je nemoguće slikati sebe, rezultat bi bila vazdušasta siva mrlja. Tek tad sam shvatila koliko sam do tada slikala sebe, i koliko će u narednom periodu ova vrsta fotografija iščeznuti sa mojih profila. Tad sam, nevoljna da se pozabavim popravkom telefona pribegla triku, slikala bih sebe u ogledalima i izlozima prodavnica. I tada bih sebi zaličila na Vivijan Majer, osobu kojom sam već nekoliko godina fascinirana. A nisam jedina.

Dobro se sećam prepune sale Dvorane kulturnog centra na „Slobodnoj zoni“, sedela sam u nekom tupom uglu i nisam bila svesna da se preda mnom na platnu dešava veliko otkriće. To je bilo doba u kome su se pojavila dva uzbudljiva dokumentarca sa iznenađujućim obrtom, i u naslovu oba filma je potraga i traganje. U prvom, zajedno sa dvojicom entuzijasta pronalazimo Šugarmena, odnosno Siksta Rodrigesa, muzičara i proroka, iznenada potonulog u anonimnost, a onda volšebno ponovo otkrivenog. Slično je i sa drugim filmom, o osobi kojom sam toliko zadivljena, o pomenutoj Vivijen Majer, fotografkinji i dadilji, koja je volela da između ostalog uhvati i svoj lik u izlogu.

Deluje da je reditelj napravio da obrt bude fantastičniji i kao napisan, ali izgleda da su stvarne okolnosti učinile da stvarna priča o Vivijan bude zaista toliko filmska da nije ni trebalo dodavati dramatike. Čikaški trgovac nekretninama Džon Maluf lutao je po aukcijama zaplenjenih stvari, i u preturanju naišao na kutije pune negativa. Ispostavilo se da je došao u posed neotkrivenog blaga, neverovatne zbirke fotografija do tada anonimne autorke, koja je možda to htela i da ostane. Maluf, nesiguran u vrednost fotografija, a ipak osećajući da je na izvoru nečeg velikog i važnog, postavlja fotografije na društvene mreže. Ono što sledi je opšte oduševljenje javnosti i kritike i konstatacija – Vivijan Majer je novootkriveni klasik američke ulične fotografije dvadesetog veka. Svi se interesuju gde je ona i kako do nje doći. Nažalost, dolazi se do saznanja da je umrla tek nešto pre Malufovog otkrića, u anonimnosti. O njoj saznajemo da je bila francusko-austrijskog porekla, da je volela da putuje, šeta, ali i da je radila kao dadilja

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price