Riki Martin
Kultura

Algoritmi ne zaboravljaju Rikija Martina

Iako je od trenutka kada je odlučio da se autuje, prestao da bude omiljeni trač šoubiznisa

Riki Martin Riki Martin / Douglas R. Clifford / Zuma Press / Profimedia
mar 30 2024, 12:33

Podeli

Kada je TikTok postao nešto više od mreže na kojoj se igra uz poznate pesme i kada je počelo da se govori o njegovom čuvenom algoritmu, mnoge druge platforme su počele da “kopiraju” neke njegove principe. Instgram je tako prednost počeo da daje video sadržaju u odnosu na statični, pa, ukoliko nemate nalog na inicijalno pomenutoj mreži, sigurno u trenucima dokolice besomučno skrolujete kroz ono što je Mark Zakerbeg nazvao reels ili vrtiteYouTube Shorts.

X nije mogao da potpuno implementira video sadržaj, jer je X suštinski mikroblog, mesto na kome se piše, te se u tom smislu video koristi samo u kontekstu onoga što je napisano, nikada kao deo iskustva koji podrazumeva skrolovanje radi skrolovanja. Ali ipak, X se na TikTok ugledao u jednoj drugoj stvari — algoritmu. Onom algoritmu koji nepogrešivo nudi sadržaj koji te interesuje. Tako se uz Home (koji se sada zove “Following”) na kome su se nalazili postovi naloga koje korisnik prati pojavio još jedan, “For You” tab, gde se nalazi ono što algoritam misli da vas zanima.

Moj “For You” je  too much, ima tu svega, ljudskih prava, umetnosti, evropske (i svetske) politike, ali najviše šoubiznisa u onom najbanalnijem smislu te reči. Onih postova koji se bave “lakim temama”. Ko je izdao novi album. Ko se priključio glumačkoj ekipi. Ko je izašao jer se posvađao sa rediteljem. Ali i onih zbog kojih sam, u konačnici  i došla do ovog teksta – “vremeplov”,  oni postovi koji kažu da se na današnji dan pre toliko i toliko godina desilo nešto važno. U kontekstu one istorije kojoj smo svedočili.

Pop kulturne istorije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price