Istorija Knjige

Priča o Rusiji: Između istine i mitova, između Petra Velikog i Dostojevskog

Nijedna zemlja nije toliko raspravljala o sopstvenom nastanku, niti je tako često menjala priču o svom poreklu. Ako se to zna, onda se i rat u Ukrajini može lakše objasniti...

Ilustracija / VP/Profimedia
авг 12 2023, 05:00

Podeli

Svaka zemlja ima priču o svom nastanku. Neke se pozivaju na božanske ili klasične mitologije, na priče koje ih povezuju sa svetim delima stvaranja ili s drevnim civilizacijama, ali mitovi o nastanku, makar u Evropi, većinom su stvoreni u osamnaestom ili ranom devetnaestom veku…

… Kelti, Franci, Gali, Goti, Huni i Srbi – svi su oni modernim nacijama poslužili kao pranarodi, mada su zapravo bili vrlo složene društvene grupe stvarane tokom viševekovnih velikih seoba po evropskom kontinentu.

Lepo društvance za srpski narod koje bi moglo da posluži za neku “autohtonu” istorijsku teoriju (znate ono “Srbi, narod najstariji”), ali ovog puta Srbi su poslužili samo kao ilustracija Orlandu Fajdžisu, poznatom britanskom istoričaru, u njegovoj poslednjoj knjizi koja zapravo nema nikakve veze sa Srbima i Srbijom. Ovog puta, to je priča o Rusiji.

A ta knjiga, koja se doslovno tako zove – “Priča o Rusiji”, izazvala je značajnu pažnju svetske javnosti, a sada izlazi i na srpskom jeziku (u izdanju “Lagune”, prevod: Nenad Dropulić). Fajdžis je inače ekspert za pitanja ruske istorije i većina njegovih dela se bavi različitim periodima ruske istorije, bilo da je reč o Oktobarskoj revoluciji ili o dobu diktature pod Staljinom. Tek, ovo je jedan celoviti pregled ruske istorije kroz koji autor pokazuje, kako je u prikazu knjige u “Njujork tajmsu” navedeno, da je “rat u Ukrajini samo poslednja etapa ruskog izokretanja istorije u cilju opravdavanja svoje budućnosti”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price